07:55 / 19.05.2021.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Pelosi pozvala na američki diplomatski bojkot Olimpijskih igara u Kini

Nancy Pelosi

Nancy Pelosi

Foto: Evelyn Hockstein / REUTERS

Predsjednica Zastupničkog doma SAD-a Nancy Pelosi pozvala je u utorak na američki diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igara 2022. u Pekingu, kritizirajući Kinu zbog kršenja ljudskih prava.

Nancy Pelosi ocijenila je da će svjetski čelnici koji će prisustvovati na igrama izgubiti svoj moralni autoritet.


- Da šefovi država dolaze u Kinu dok je genocid u tijeku, zaista se postavlja pitanje kakav moralni autoritet bi imali kad bi ponovno govorili o ljudskim pravima bilo gdje na svijetu, rekla je Pelosi.


Neovisno povjerenstvo Ujedinjenih naroda izvijestilo je 2018. o najmanje milijun Ujgura i drugih muslimana koji se nalaze u kampovima u kineskoj regiji Xinjiang. Peking ih opisuje kao centre za stručno osposobljavanje za suzbijanje ekstremizma i snažno odbacuje optužbe za zlostavljanje i genocid.


Glasnogovornik kineskog veleposlanstva Liu Pengyu izjavio je Reutersu da su američki pokušaji miješanja u kineske unutarnje poslove oko Olimpijskih igara osuđeni na neuspjeh.


- Pitam se zbog čega neki američki političari misle da zapravo imaju takozvani moralni autoritet? Što se tiče pitanja ljudskih prava oni nisu u poziciji, ni povijesno ni trenutno, da daju bezobzirnu kritiku protiv Kine, rekao je Liu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!