Pelosi: Predstavnički dom za ograničenje Trumpovih vojnih akcija

06.01.2020.

09:38

Autor: S.M./Hina

default error photo
Predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi najavila je da će taj dom ovaj tjedan predložiti i glasati o rezoluciji o ratnim ovlastima.
Predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi najavila je da će taj dom ovaj tjedan predložiti i glasati o rezoluciji o ratnim ovlastima kako bi ograničili vojne akcije predsjednika Donalda Trumpa prema Iranu.

- Ova rezolucija slična je onoj koju je predložio senator Tim Kaine u Senatu. Njome se ponovno uspostavlja davno uvedena nadzorna odgovornost Kongresa davanjem ovlasti da - ne bude li poduzeta daljnja akcija Kongresa - vojna neprijateljstva administracije prema Iranu prestaju unutar 30 dana, kazala je Pelosi.

Rezoluciju će vjerojatno odobriti Donji dom pod vodstvom demokrata, no izgledi za njezino odobravanje manje su sigurni u Senatu koji je pod kontrolom republikanaca, od kojih mnogi podržavaju njegove akcije u Iranu. Irački parlament pozvao je SAD i druge strane snage da odu, dok ogorčenost zbog američkog ubojstva vodećega iranskoga generala u petak raste, a Trump sve glasnije prijeti napadima na iranska kulturna središta u slučaju iranske odmazde. Trump također prijeti sankcijama protiv Iraka te kaže, budu li američki vojnici morali otići, iračka vlada morat će platiti Washingtonu za cijenu tamošnje "iznimno skupe" zračne baze koju su izgradili Amerikanci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!