Pence izviždan na skupu ljubitelja oružja u Indianapolisu

14.04.2023.

23:28

Autor: T.V./HRT/Hina

Mike Pence izviždan na skupu ljubitelja oružja u Indianapolisu

Mike Pence izviždan na skupu ljubitelja oružja u Indianapolisu

Foto: Chris Bergin / REUTERS

Bivši potpredsjednik Mike Pence, jedan od potencijalnih kandidata za Bijelu kuću, nastojao se pozicionirati udesno od svoga bivšeg šefa i najizglednijeg republikanskog kandidata za izbore 2024. godine Donalda Trumpa na godišnjoj konferenciji NRA u petak, pozivajući na uvođenje naoružanih stražara u škole i brže pogubljenje napadača.

No, kao znak da se Pence suočava s teškom bitkom da pridobije Trumpove obožavatelje i osvoji republikansku predsjedničku nominaciju, odjekivali su zvižduci u dvorani Nacionalne udruge za oružje u Indianapolisu, vodeće skupine u zemlji koja zagovara pravo na nošenje oružja, dok se Pence penjao na pozornicu da održi govor.

- Volim i ja vas, našalio se Pence, prije nego što se pohvalio svojim pravom na nošenje oružja i obećanjem da neće dopustiti "liberalnim spletkarošima" da pobijede, nastojeći se pozicionirati kao Trumpova opozicija. Trumpa su, primjerice, neki ljubitelji oružja optužili da ne mari dovoljno za pravo na nošenje oružja.

- Vjerujem da je došlo vrijeme za uvođenje saveznog zakona o smrtnoj kazni, s ubrzanim žalbenim postupkom, kako bi se osiguralo da se oni koji se upuste u masovnu pucnjavu suoče s pogubljenjem unutar nekoliko mjeseci, a ne godina, rekao je Pence, bivši guverner Indiane, pred skupnom od nekoliko stotina ljudi, od kojih su mnogi nosili majice i kape s Trumpovim imenom.

Pence, koji je kritizirao Trumpa zbog događaja 6. siječnja 2021. kada su njegove pristaše nahrupile na Kapitol, dobio je slabašan pljesak na početku govora, a potom sve više zvižduka kako je odmicao dalje.

Trump, kojeg je NRA oduševljeno podupirala 2016. prije nego što je službeno postao republikanskim kandidatom, obratit će se na skupu kasnije u petak.

Okupljanje se održava u ključnom trenutku republikanske predsjedničke kampanje.

Brojni drugi kandidati, uključujući najbližeg Trumpova suparnika, floridskog guvernera Rona DeSantisa razmatraju hoće li se uključiti u utrku za izbore 2024. i izazvati nominaciju bivšeg predsjednika. DeSantis, senator Tim Scott i bivša UN-ova veleposlanica Nikki Haley, obratit će se NRA-i video porukom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!