11:12 / 05.09.2018.

Autor: V.K./Hina

Pence pozvao na oslobađanje zatvorenih novinara Reutersa

Mike Pence

Mike Pence

Foto: - / -

Dvojica Reutersovih novinara, koji su istraživali zločine mjanmarske vojske nad Rohingyama, osuđeni su na sedam godina zatvora zbog kršenja zakona o državnoj tajni.
Američki potpredsjednik Mike Pence pozvao Mjanmar da poništi sudsku presudu prema kojoj su na sedam godina zatvora osuđena dvojica Reutersovih novinara pozvavši da ih se odmah oslobodi.

Dvojica Reutersovih novinara Wa Lone (32) i Kyaw Soe Oo (28), koji su istraživali zločine mjanmarske vojske nad Rohingyama osuđeni su u ponedjeljak na sedam godina zatvora zbog kršenja zakona o državnoj tajni.

Pence je na svom Twitteru napisao kako Wa Lonea i Soe Oo treba pohvaliti, a ne zatvoriti zbog njihova rada koji otkriva kršenja ljudskih prava i masovna ubojstva. "Sloboda vjeroispovijesti i sloboda tiska bitne su za snažnu demokraciju", napisao je Pence na svom Twitteru.

Wa Lone i Kyaw Soe Oo optuženi su da su se domogli dokumenata vezanih uz operacije mjanmarskih sigurnosnih snaga u državni Rahin, regiji na sjeverozapadu Mjanmara. Koncentrirali su se na masakr nad pripadnicima muslimanske zajednice Rohingya u selu Inn Dinn 2. rujna 2017.

Dvojica lokalnih mjanmarskih novinara, koji su radili za britansku agenciju, u pritvoru su od prosinca 2017. i izjasnili su se da nisu krivi za optužbe.

Proces je pomno pratila međunarodna zajednica koja je već uputila apele da se oslobode dvojica novinara. Ujedinjeni narodi, Europska unija i neke zemlje među kojima su SAD, Kanada i Australija pozvali su na oslobađanje novinara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!