07:21 / 08.01.2021.

Autor: I.Z./Hina

Pence se protivi primjeni 25. amandmana

Foto: Carlos Barria/REUTERS, arhiva

Foto: Carlos Barria/REUTERS, arhiva

Foto: - / REUTERS

Pelosi je rekla kako je potrebno odmah maknuti Trumpa s položaja jer je opasan po američku demokraciju.
Američki potpredsjednik Mike Pence protivi se primijeni 25. amandmana kako bi se Donalda Trumpa odmah uklonilo s dužnosti predsjednika, izvješćuju Business Insider i New York Times.

➡️ Trump: Okrećem se glatkom i urednom prijenosu vlasti
➡️ Otvoreno o ostavštini Donalda Trumpa ➡️ Trumpova glasnogovornica: Cijela Bijela kuća osuđuje nasilje na Kapitol

Trumpovu smjenu na temelju 25. amandmana zatražili su predsjednica Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi i čelnik demokrata u Senatu, dan nakon što su Trumpovi pristaše provalili u zgradu Kongresa pokušavajući spriječiti potvrdu izborne pobjede Joea Bidena.

- Jučer je predsjednik Sjedinjenih Država poticao na oružanu pobunu protiv Amerike", rekla je Pelosi na konferenciji za medije, dodavši da je Trump time počinio "čin pobune".

Pelosi je rekla kako je potrebno odmah maknuti Trumpa s položaja jer je opasan po američku demokraciju. Pozivajući Pencea da primijeni 25. amandman Schumer je napomenuo da bi, u protivnom, predsjednikovu smjenu trebao pokrenuti Kongres. Po 25. amandmanu ustava članovi vlade mogu smijeniti predsjednika, utvrde li da nije sposoban obavljati dužnost, prenose agencije.

- Jučer je predsjednik Sjedinjenih Država poticao na oružanu pobunu protiv Amerike, rekla je Pelosi na konferenciji za medije, dodavši da je Trump time počinio "čin pobune".

Pelosi je rekla kako je potrebno odmah maknuti Trumpa s položaja jer je opasan po američku demokraciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!