13:53 / 22.01.2018.

Autor: HRT

Pence u Jeruzalemu: Čast je biti u glavnom gradu Izraela

-

-

Foto: - / -

Američko priznanje Jeruzalema kao glavnog grada Izraela nelegitimno je, smatraju Palestinci. Abas je poručio američkoj administraciji da ne smije pridonositi eskalaciji.
Američki potpredsjednik Mike Pence u posjetu je Jeruzalemu. Na početku sastanka s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom Pence je kazao kako mu je čast biti u "glavnom gradu Izraela". Također je kazao da će američko veleposlanstvo u Izraelu biti preseljeno u Jeruzalem do kraja 2019. godine.

Podsjetimo, američki predsjednik Donald Trump priznao je prošli mjesec Jeruzalem kao glavni grad Izraela i najavio da će onamo preseliti američko veleposlanstvo čime je zapanjio Palestince koji polažu pravo na istočni dio grada. Trumpova odluka u vezi s Jeruzalemom otvara nove prilike za mir između Izraelaca i Palestinaca, rekao je Pence.Palestinski predsjednik Mahmud Abas, koji je Trumpovu odluku ocijenio "pljuskom", otputovao je u posjet Bruxellesu prije Penceova dolaska. Njegov glasnogovornik rekao je da je američko priznanje Jeruzalema kao glavnog grada Izraela i izraelske okupacije nelegitimno te je poručio američkoj administraciji da ne smije pridonositi eskalaciji.


Pence: SAD više neće potvrđivati ugovor s Iranom, a američko veleposlanstvo u Jeruzalemu do kraja 2019.

"Iranski nuklearni sporazum je katastrofa i SAD više neće potvrđivati taj loše zamišljen sporazum", rekao je Pence u Knessetu (izraelskom parlamentu), prenosi agencija dpa. "Kako je predsjednik Trump jasno dao do znanja, ovo je posljednji put. Ako iranski nuklearni sporazum ne bude poboljšan, predsjednik Trump je rekao da će se SAD odmah iz njega povući", dodao je.

Pence je također kazao da će američko veleposlanstvo u Izraelu biti preseljeno u Jeruzalem do kraja 2019. godine, prenosi Reuters. "U tjednima koji dolaze, naša administracija će pokrenuti svoj plan da otvori američko veleposlanstvo u Jeruzalemu, a to će veleposlanstvo biti otvoreno do kraja iduće godine", rekao je.

Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat kritizirao je Penceov govor kao "mesijanski", prenosi dpa. "Penceov mesijanski govor poklon je ekstremistima i dokazao je da je američka administracija dio problema, a ne rješenja", rekao je Erekat, a prenio PLO (Palestinska oslobodilačka organizacija) na Twitteru. "Njegova poruka ostatku svijeta je jasna: kršite međunarodno pravo i rezolucije i SAD će vas nagraditi", dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!