Pentagon osnovao ured za proučavanje NLO-a

24.11.2021.

17:17

Autor: B.A./Hina/HRT

Pentagon

Pentagon

Foto: Keith J Finks / Shutterstock

Pentagon je priopćio da je osnovao ured za prikupljanje i proučavanje informacija o neidentificiranim letećim objektima (NLO) koje viđaju različiti rodovi američke vojske.

Ova "skupina za koordiniranu identifikaciju i upravljanje zračnim objektima" ili AOIMSG zamjenjuje "radni stožer za neidentificirane pojave u zraku" osnovan u kolovozu 2020. i tada stavljen pod okrilje američke ratne mornarice, navodi se u priopćenju američkog ministarstva obrane objavljenom u noći s utorka na srijedu.


Ured je u nadležnosti podtajnika za obranu zaduženog za obavještajnu djelatnost i za sigurnost, što svjedoči o tome da američka vojska za "neidentificirane zračne fenomene" ne drži odgovornima 'male zelene', nego stvarne protivnike Sjedinjenih Država.


Washington je zapravo zabrinut zbog kineskih mogućnosti špijuniranja pomoću dronova i drugih letećih uređaja.


Budući ravnatelj AOIMSG-a, koji još nije imenovan, koordinirat će rad različitih rodova američke vojske i obavještajnih služba na tom polju.


Pentagon je lani objavio tri videosnimke koje su načinili piloti američke mornarice - jednu u studenom 2004. i dvije u siječnju 2015. - na kojima se vidi njihov susret tijekom leta s "nepoznatim pojavama u zraku".


Na jednoj se vidi duguljast predmet koji se brzo kreće i nekoliko sekunda pošto ga uočava senzor na američkoj letjelici nestaje nakon naglog ubrzanja.


Na drugoj snimci se raspoznaje predmet iznad oblaka a pilot se pita je li riječ o bespilotnoj letjelici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!