Perković i Mustač mogli bi biti prebačeni u Hrvatsku

29.08.2018.

17:22

Autor: HRT

default error photo
Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić kazao je da je taj sud još u lipnju od Njemačke zatražio dokumentaciju o presudi Perkoviću. Nikakvi dokumenti nisu došli ni na velikogorički sud, nadležan za Mustača.
U Njemačkoj osuđeni bivši čelnici jugoslavenskih, a potom i hrvatskih tajnih službi, Josip Perković i Zdravko Mustač uskoro bi, prema očekivanju obrane, trebali biti prebačeni na odsluženje kazne u Hrvatsku, no hrvatski sudovi još nisu dobili dokumentaciju o presudi na doživotni zatvor zbog ubojstva emigranta Stjepana Đurekovića koju treba prilagoditi domaćem zakonodavstvu.

Njemačka će se presuda prilagoditi hrvatskim zakonima što drugim riječima znači da će im se kazna doživotnog zatvora, koja ne postoji u Hrvatskoj, najvjerojatnije preoblikovati u kaznu od 15 godina, pa bi dvojica osuđenika na slobodu mogla izaći 2028. godine. No, njihov odvjetnik Anto Nobilo nada se da bi to moglo biti prije.

Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić kazao je da je taj sud još u lipnju od Njemačke zatražio dokumentaciju o presudi Perkoviću. Nikakvi dokumenti nisu došli ni na velikogorički sud, nadležan za Mustača. Kada dobijemo zatraženu dokumentaciju imamo rok od 90 dana da se presuda podvede pod hrvatske zakone i sankcije, kazao je Devčić Hini.

Podsjetio je da su Perković i Mustač Njemačkoj i izručeni pod uvjetom da kaznu služe u Hrvatskoj. Njemačka to mora poštivati, unatoč različitom zakonodavstvu i činjenici da u Hrvatskoj ne postoji doživotna kazna, rekao je Devčić. Ističe da bi se na Perkovića i Mustača pritom trebala primijeniti najveća kazna po za njih najpovoljnijem zakonu, što je bilo upravo u vrijeme ubojstva zbog kojega su osuđeni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!