23:23 / 16.11.2020.

Autor: B.A./Hina

Peru ima novog predsjednika

Foto: REUTERS/Sebastian Castaneda

Foto: REUTERS/Sebastian Castaneda

Foto: - / REUTERS

Francisco Sagasti imenovan je privremenim predsjednikom nakon tjedan dana političkog kaosa.
Peruanski parlament izabrao je u ponedjeljak centrističkog zastupnika Francisca Sagastija privremenim predsjednikom nakon tjedan dana političkog kaosa tijekom kojeg je svrgnut bivši predsjednik Martin Vizcarra, a ostavku je podnio njegov nasljednik Manuel Merino.

Francisca Sagastija
, 76-godišnjeg inženjera koji je radio u Svjetskoj banci, zastupnici su izabrali za predsjednika parlamenta i time on, prema Ustavu, automatski postaje predsjednik države.

Peru nema potpredsjednika nakon prethodne političke krize prije godinu dana. Paralelno je zastupnica ljevice Mirtha Vasquez izabrana za novu predsjednicu parlamenta.

Sagasti, izabran s 97 od 130 glasova, bio je jedini kandidat. Njegov mandat će trajati do 28. srpnja 2021. kada je trebao završiti mandat predsjednika Martina Vizcarre, svrgnutog 9. studenoga.

Svrgavanje popularnog predsjednika izazvalo je u toj zemlji s 33 milijuna stanovnika još jednu političku krizu. Parlament je 10. studenoga izglasao opoziv Vizcarre nakon što su mediji izvijestili da je predsjednik navodno primio oko 630.000 dolara mita od dviju kompanija koje su pobijedile na natječajima za javne radove dok je bio guverner pokrajine Moquegua na jugu zemlje od 2011. do 2014.

Vizcarra je te navode opovrgnuo kao neutemeljene i lažne, a oporbu optužio da pokušava destabilizirati zemlju.

Tisuće ljudi izašle su nakon toga na ulice više peruanskih gradova kako bi prosvjedovale protiv Vizcarrina svrgavanja koje su proglasili državnim udarom.
Pet dana kasnije, njegov nasljednik Merino također je podnio ostavku nakon masovnih prosvjeda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!