00:15 / 01.06.2021.

Autor: HRT/Hina

Peru ima više od 180.000 umrlih od COIVID-a

Cijepljenje na granici Perua i Bolivije

Cijepljenje na granici Perua i Bolivije

Foto: Claudia Morales / Reuters

Peru je iznio nove podatke o epidemiji koronavirusa u zemlji, revidirajući broj umrlih od covida-19 sa 69.000 na 180.000, čime je postao zemlja s najviše umrlih po glavi stanovnika na svijetu. 

Premijerka Violeta Bermudez rekla je da prema izvješću znanstvenog vijeća osnovanog u travnju broj umrlih od covida u zemlji od 33 milijuna stanovnika iznosi 180.764, dok su prema ranijem brojkama u pandemiji umrla 69,342 Peruanca. Od danas ćemo imati veće brojke koje će donijeti više koristi u upravljanju pandemijom", dodala je.

Prema podacima američkog sveučilišta Johns Hopkins, s novim brojkama Peru postaje najpogođenija zemlja svijeta po broju smrtnih slučajeva po stanovniku, prenosi Reuters. Dosad je tu tragičnu titulu nosila Mađarska u kojoj je umrlo oko 300 ljudi na 100,000 stanovnika, dok je u Peruu ta brojka sad veća od 500 smrti od covida na 100,000 ljudi.

Peruansko znanstveno vijeće je predložilo promjene kriterija registracije umrlih nakon što je procijenilo da je "dosadašnja metodologija nepotpuna i dovodi do niže procjene broja umrlih od covida-19". Od sada će se među umrle od covida ubrajati oni koji ispunjavaju sedam kriterija, uključujući dokazanu zarazu, ali i "moguće slučajeve epidemiološke veze s potvrđenim slučajevima". Uzimat će se u obzir i "sumnjivi slučajevi covida-19" koji predstavlja "klinički kompatibilan okvir s bolesti".

Vijeće je sastavljeno od stručnjaka iz javnih ustanova, peruanskih privatnih institucija i stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!