10:06 / 20.07.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Peru: Pedro Castillo proglašen predsjednikom

Pedro Castillo

Pedro Castillo

Foto: Sebastian Castaneda / REUTERS

Kandidat radikalne ljevice Pedro Castillo proglašen je u ponedjeljak pobjednikom predsjedničkih izbora u Peruu, više od mjesec dana nakon drugog kruga u kojemu mu je protukandidatkinja bila Keiko Fujimori.

- Proglašavam predsjednikom Republike Josea Pedra Castilla Terronesa, rekao je predsjednik izbornog povjerenstva Jorge Luis Salas na kratkoj virtualnoj ceremoniji.

Nakon prebrojanih 100 posto glasačkih listića, Pedro Castillo (51) dobio je 50,12 posto glasova, a Fujimori (46) 49,87 posto.

Castillo je dobio 44.263 glasa više od kćeri bivšeg predsjednika Alberta Fujimorija (1990-2000).

Nešto prije službene objave konačnih rezultata, Fujimori koja je ranije dala naslutiti da neće priznati pobjedu svog protivnika, ipak je to učinila jer to, kako je rekla, od nje traži "ustav kojeg se zaklela braniti".

Protiv Keiko Fujimori vodi se istraga za korupciju za vrijeme ranijih predsjedničkih kampanja 2011. i 2016., gdje je izgubila u drugom krugu. Već je odslužila 16 mjeseci preventivnog pritvora i mogla bi se suočiti s 30 godina zatvora.

Castillo će preuzeti dužnost 28. srpnja kada ističe mandat sadašnjem predsjedniku Franciscu Sagastiju.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!