Peru: Sukob prosvjednika i policije prilikom pokušaja zauzimanja aerodroma

07.01.2023.

07:15

Autor: HINA/HRT/A.S.

Pokušaj zauzimanja granice u blizini aerodroma

Pokušaj zauzimanja granice u blizini aerodroma

Foto: Claudia Morales / Reuters

Deseci prosvjednika pokušali su  zauzeti zračnu luku u blizinu peruanske granice s Bolivijom, u sklopu anti-vladinih prosvjeda, zbog čega je policija upotrijebila suzavac ne bi li rastjerala prosvjednike.

Prosvjednici su zapalili policijsko vozilo ispred zračne luke Inca Manco Capac u Juliaci, gradu u regiji Puno, pokazuju slike objavljene na društvenim mrežama i lokalnim televizijama.

Dva tjedna nakon nasilnih sukoba u kojima su 22 osobe izgubile život, a do kojih je došlo nakon uhićenja i svrgnuća bivšeg predsjednika Pedra Castilla, nastavljaju se prosvjedi protiv aktualne predsjednice Dine Boluarte.

Lokalni mediji govore o 15 ozlijeđenih osoba, među kojima su dva policajca. No, ministar zdravstva još nije potvrdio njihova izvješća.

Tijekom prosinca su tri aerodroma privremeno zatvorena zbog prosvjeda, dok su sa aerodroma u Juliaci priopćili da su obustavljeni letovi zbog nasilja i nedostatka sigurnosti.

Prosvjednici traže ostavku predsjednice Boluarte, raspuštanje Kongresa, ustavne promjene i puštanje na slobodu bivšeg predsjednika Castilla koji je proteklih 18 mjeseci proveo u pritvoru čekajući suđenje. Sumnjiči ga se da je tijekom obnašanja dužnosti na nezakonit način pokušao raspustiti Kongres, što on poriče.

U regiji Ica, smještenoj uz peruansku obalu, prosvjednici su blokirali autocestu, onemogućivši tako prolaz putničkim i teretnim vozilima.

- Podržali smo prošlogodišnje prosvjede, već smo deset godina nezaposleni i ono što želimo, nakon pandemije i svega što nam se dogodilo, jest nastaviti raditi, rekao je Jose Palamini, vozač koji je zapeo na autocesti.

Ured državnog odvjetnika priopćio je u petak da razmatra pritužbe protiv Boluarte i trojice njezinih ministara stoga će, ako to bude opravdano, pokrenuti istragu o smrtima koje su se dogodile tijekom prosvjeda proteklog mjeseca.

Organizacije za ljudska prava optužile su represivne snage za korišrenje vatrenog oružja sa smrtnim ishodom i za bacanje dimnih bombi na prosvjednike.

Boluarte je na Twitteru napisala da će osigurati sve adekvatne resurse ne bi li se razjasnile sve činjenice, kao što su to i zatražili iz ureda državnog odvjetnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!