Peruanski parlament smijenio predsjednika

07.12.2022.

21:17

Autor: Hina/HRT/V.G.

Peruanski parlament smijenio predsjednika

Peruanski parlament smijenio predsjednika

Foto: Alessandro Cinque / Reuters

Peruanski parlament izglasao je u srijedu opoziv predsjednika Pedra Castilla, nekoliko sati nakon što je predsjednik rekao da će dekretom raspustiti zakonodavno tijelo čime bi u zemlji nastupila ustavna kriza.


Ignorirajući Castillov pokušaj raspuštanja Kongresa, zastupnici su nastavili postupak za opoziv. Naposljetku je 101 zastupnik glasao za, šest ih je bilo protiv i deset suzdržavnih.

Kongres je pozvao potpredsjednika Dinu Boluartea da preuzme dužnost.

Iako je trenutno nejasno tko će prevladati, čini se da Castillo gubi poluge moći. Njegovi saveznici su ga napustili, a ministri, vojska, policija i američki veleposlanik kritizirali su pokušaj raspuštanja Kongresa mimo uobičajenih pravnih procedura.

- Sjedinjene Države kategorički odbacuju bilo kakav izvanustavni akt predsjednika Castilla kako bi spriječio Kongres da ispuni svoj mandat, napisala je na Twitteru američka veleposlanica u Peruu Lisa Kenna.

Castillo, optužen da je predsjednički položaj koristio za sebe, svoju obitelj i bliske saveznike, također se suočava s ustavnom tužbom glavnog državnog odvjetnika koja je povezana s istragama oko korupcije.

Predsjednik kaže kako je tužba pokušaj "državnog udara" koji su orkestrirali ured tužitelja i Kongres.

Južnoameričku državu muče politički sukobi između dviju grane vlasti, a od 2016. zbog smjena i ostavki imala je pet predsjednika, uključujući Castilla.

Predsjednik Martin Vizcarra raspustio je Kongres, a kasnije je 2020. opozvan.

Prije tri desetljeća predsjednik Alberto Fujimori, koji je trenutno u zatvoru zbog kršenja ljudskih prava i korupcije, također je bio najavio raspuštanje Kongresa.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!