10:09 / 07.10.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Peruanski premijer dao ostavku

Peruanski premijer dao ostavku

Peruanski premijer dao ostavku

Foto: Angela Ponce / REUTERS

Dva mjeseca nakon što je nova peruanska vlada stupila na dužnost, kontroverzni premijer predsjednika Pedra Castilla dao je ostavku.

- Prihvaćamo ostavku čelnika vijeća ministara Guida Bellida Ugartea, kojemu zahvaljujem na služenju domovini, rekao je Castillo u obraćanju naciji.

Premijerova ostavka znači da su svi ministri morali napustiti svoje dužnosti.

Bellida će naslijediti Mirtha Vazquez, bivša predsjednica Kongresa. Ima i drugih promjena u sastavu vlade.

Bivši seoski učitelj Castillo dao je predsjedničku prisegu potkraj srpnja nakon iznimno tijesne izborne pobjede i tjedana pravnih sukoba s desničarskim populističkim kandidatom Keikom Fujimorijen.

Za novoga politički neiskusnog predsjednika prvih nekoliko mjeseci bilo je izazovno razdoblje.

Ministar vanjskih poslova Hector Bejar dao je ostavku zbog kontroverznih komentara u vezi s terorizmom u Peruu mjesec dana nakon što je vlada preuzela dužnost.

Bellido je bio pod istragom zbog pranja novca i opravdavanja terorizma.

Politička previranja obilježila su prošlu godinu u Peruu, dok je Kongres bio u oštrom sukobu s vladom. Najprije su parlamentarci prisilili ondašnjeg predsjednika Martina Vizcarru da napusti dužnost, a zatim je nakon žestokih prosvjeda odustao i Manuel Merino.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!