Pet država s istoka Europe želi produžetak zabrane uvoza ukrajinskog žita

25.08.2023.

13:48

Autor: Hina/HRT/R.S.

Uvoz ukrajinskog žita

Uvoz ukrajinskog žita

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Poljska, Bugarska, Mađarska, Rumunjska i Slovačka podupiru produžetak EU zabrane uvoza ukrajinskog žita na svoja tržišta do kraja godine, rekao je poljski ministar poljoprivrede Robert Telus.

Europska unija je u svibnju dozvolila da tih pet susjednih zemalja Ukrajine zabrani prodaju ukrajinske pšenice, kukuruza, sjemenki uljane repice i suncokreta na lokalnim tržištima, dok je dozvolila tranzit takvih tereta za izvoz na druga mjesta. Ta zabrana bi trebala završiti 15. rujna.

- Podupiremo zabranu uvoza u naše zemlje do kraja godine. Želim reći da će čak i ako ne uspijemo, neke će zemlje uvesti vlastita ograničenja. Naša deklaracija je jasna, rekao je Telus na konferenciji za novinare.

Ministri poljoprivrede pet zemalja također se slažu oko potrebe subvencija za tranzit žitarica, a žele da se i drugi proizvodi dodaju na popis zabrane uvoza, poput malina u slučaju Poljske, rekao je Telus.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!