Pet osoba poginulo u novom sukobu u Gorskom Karabahu

05.03.2023.

21:46

Autor: HRT/V.G./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Artem Mikryukov / Reuters

Azerbajdžanska vojska i etnički Armenci razmijenili su vatru u nedjelju u osporavanoj regiji Gorski Karabah u kojoj je smrtno stradalo najmanje pet osoba, prema izvješćima Azerbajdžana i Armenije.

Gorski Karabah žarišna je točka dvaju ratova između Azerbajdžana i Armenije u više od 30 godine otkad su obje bivše sovjetske republike postigle neovisnost.

Azerbajdžansko ministarstvo obrane reklo je da su ubijena dva vojnika u razmjeni vatre nakon što je azerbajdžanska vojska zaustavila konvoj za koji je sumnjala da nosi oružje iz glavnog grada regije u zabačena područja. Rečeno je da je kombi išao nedopuštenom cestom.

Armensko ministarstvo vanjskih poslova reklo je da su ubijena tri dužnosnika iz ministarstva unutrašnjih poslova Karabaha. Rečeno je da je konvoj prenosio dokumente i službeni pištolj, dok su azerbajdžanske tvrdnje o prijevozu oružja odbačene kao "apsurdne".

Gorski Karabah odavno je međunarodno priznat kao sastavni dio Azerbajdžana, iako je populacija te pokrajine uglavnom sastavljena od etničkih Armenaca.

Armenske snage preuzele su kontrolu nad Karabahom u ratu koji je preuzeo regiju kako se početkom 1990-ih počela urušavati sovjetska vlast. Azerbajdžan je ponovno zauzeo velika područja u šestotjednom sukobu 2020. koji je okončan mirovnim sporazumom te dolaskom ruskih mirotvoraca koji se i dalje nalaze u regiji.

Azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev i armenski premijer Nikol Pašinjan sastali su se nekoliko puta u sklopu nastojanja da riješe sukob, no povremeno nasilje šteti mirovim naporima.

Posljednja tri mjeseca azerbejdžanski aktivisti blokirali su Lačinski koridor koji povezuje Armeniju i Gorski Karabah, navodeći da se protive rudarskim operacijama u regiji.

Armenija tvrdi da su prosvjednici politički aktivisti koji djeluju uime azerbajdžanskih vlasti.

Svjetski sud prošli je mjesec naredio Azerbajdžanu da osigura slobodno kretanje kroz Lačinski kordor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!