11:54 / 04.03.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Pet zemalja sklopilo pakt, po hitnom postupku će odobriti modificirana cjepiva

Cjuepivo protiv COVID-19

Cjuepivo protiv COVID-19

Foto: Pixabay / arhiva

Modificirana cjepiva koja bi trebala pružiti zaštitu protiv novih varijanti koronavirusa biti će odobrena po hitnom postupku, objavila su danas regulatorna tijela pet zemalja koje su se udružile u konzorcij ACCESS.

Konzorcij uključuje britansku Regulatornu agenciju za lijekove i zdravstvene proizvode (MHRA) te istovjetna regulatorna tijela Australije, Kanade, Singapura i Švicarske. Sporazumom između pet zemalja izbjeći će se duga klinička ispitivanja za odobrena cjepiva koja će se u budućnosti prilagođavati novim varijantama virusa, sve dok proizvođač bude mogao podastrijeti "čvrste dokaze" o učinkovitosti i sigurnosti, piše u dokumentu.

- Naš je prioritet ponuditi javnosti učinkovita cjepiva u što kraćem vremenu, uz uvjet da ona ostanu sigurna, rekao je Christian Schneider, voditelj istraživanja u MHRA.

Istaknuo je da javnost ne treba brinuti, jer niti jedno cjepivo neće biti odobreno ukoliko ne bude bilo dovoljno sigurno za primjenu, učinkovito i kvalitetno.

Zdravstveni stručnjaci su zabrinuti da su nove varijante virusa, uključujući i brazilsku, otpornije na postojeća cjepiva, što ugrožava planove brojnih zemalja o postupnom ukidanju strogih restrikcijskih mjera.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!