Uživo iz Lavova: Mučni prizori kolona s poginulim ukrajinskim vojnicima

11.03.2022.

09:25

Autor: Petar Vlahov/Vijesti/HRT

Petar Vlahov

Petar Vlahov

Foto: Vijesti / HRT

Noć u Lavovu nije protekla mirno, za razliku od proteklih dana. Malo poslije 4 sata oglasile su se sirene za zračnu uzbunu, a odmah nakon toga izašla je policija i upozoravala građane da napuste domove, pogase svjetla i odu u skloništa, javio je danas za vijesti HTV-a iz Lavova Petar Vlahov.

- Zračna opasnost trajala je oko 45 minuta, a pretpostavlja se da je oglašena zbog toga što su se iz smjera Bjelorusije digli, pretpostavlja se, ruski borbeni zrakoplovi, javio je Vlahov.

Druga zračna opasnost oglasila se nešto poslije 11 sati i trajala je pola sata, no nije bilo zračnih djelovanja na prostoru Lavova. Međutim, nažalost, bilo je bombardiranja novih gradova, Dnjipra i Lutska, a Ivano-Frankivsk također je u više navrata rano jutros raketiran.


Britanske obavještajne službe najavljuju da će Rusi nastaviti ofenzivu i da bi vjerojatno na listi novih civilnih meta mogli biti i gradovi koji su do sada bili pošteđeni, pa se u krajnjoj liniji spominje i Lavov.


- Danas u centru grada zabilježili smo stvarno i prve sprovode, odnosno ispraćaje poginulih ukrajinskih vojnika. Bilo je uistinu mučno vidjeti kolone. Na čelu tih kolona su policijska vozila, zatim idu dva kombija u kojima su kovčezi s poginulim ukrajinskim braniteljima koji su stigli s prvih crta obrane. Iza njih idu dva lokalna autobusa puna obitelji, uglavnom majki, očeva i žena. Te kolone kretale su se jutros prema nekoliko grobalja ovdje u Lavovu. Očito je da žrtava ima na svim stranama, a podaci govore da je u dosadašnjih 16 dana otvorene agresije poginulo više civila nego vojnika, javio je Vlahov.


Također je rekao da je potvrđeno i da su ruske snage osim vakuumskih bombi, koje su nedopuštene po ženevskim konvencijama, u nekoliko navrata koristile i kasetne bombe, što su osjetili i naši građani i vojnici tijekom Domovinskog rata.

video thumb

Vlahov je javio i kako su Rusi osvojili važan grad sjeverno od Mariupolja, ali da je i ruska snaga imala gubitke. Nakon što je službeno potvrđeno da je poginuo poznati ruski general Valerij Gerasimov, inače zapovjednik središnje ruske vojske 41. kopnene armije, sinoć je potvrđeno da je poginuo i general Andrej Suhovjecki, zamjenik kombinirane 41. kopnene armije. Pogođen je snajperom.


- Očito ruska strana gubi ljude, i to visoke časnike, rekao je Vlahov.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!