19:18 / 30.03.2022.

Autor: Petar Vlahov/Dnevnik/HRT

HRT iz Lavova: Ruske snage nastavljaju napade na istočnom bojištu

Petar Vlahov uživo iz Lavova za Dnevnik HTV-a

Petar Vlahov uživo iz Lavova za Dnevnik HTV-a

Foto: Dnevnik / HTV

Unatoč najavama ruske snage kako će biti manje vojne aktivnosti na bojišnicama, večeras je to demantirano s informacijama koje dolaze s bojišnica na istoku - prema Luhansku, Donecku i Donbasu - tamo Rusi nastavljaju svoje napade, javio je reporter Petar Vlahov iz Lavova.

Rusija je večeras u službenom priopćenju poručila kako je u prvoj fazi specijalne operacije u Ukrajini ostvarili sve vojne ciljeve i da se sve odvija po planu.

- Tu se sada otvara pitanje koliko ruski generali govore istinu Putinu, koliko mu ne skrivaju činjenicu da su do sada izgubili više od 15 tisuća vojnika i golemu mehanizaciju, posebno da su uništene njihove oklopne jedinice te da zbog toga traže popunu motoriziranih jedinica, koju pronalaze izvan Rusije.

Vlahov je izvijestio kako je danas u Lavovu bilo poteškoća u korištenju interneta, ali i telefonskim pozivima. 

- Riječ je o jednom hibridnom napadu na nacionalni telekomunikacijski sustav i taj kibernetički napad je ipak tijekom dana stabiliziran, rekao je Vlahov.

Što se tiče ekonomije, Ukrajinci trpe štete. Hrana je već dva puta poskupjela, a nedostaje nafte i naftnih derivata. U Lavovu ima dizela, ali nema ga izvan grada te dalje prema Kijevu.

video thumb

Nakon jučerašnjih pregovora u Istanbulu i naznaka moguće deeskalacije sukoba u Ukrajini, danas hladan tuš iz Moskve. Kremlj poručuje da nema većih pomaka u pregovorima, a ruske snage kreću u ostvarenje svojeg glavnog cilja, osvajanje cijelog Donbasa i njegovo kopneno spajanje s Krimom. Iz Lavova se s novim informacijama javio Petar Vlahov. 

Ukrajinci nemaju razloga vjerovati ruskoj vojsci. Ruska je strana jutros granatirala još dva grada koja do sada nisu osjetila posljedice rata - to su Kmelitinsk, dva i pol sata vožnje udaljen od Lavova prema istoku, i Lisičansk, grad na istoku Ukrajine, gdje je pogođen blok stambenih zgrada i ima poginulih i ranjenih koji se nalaze pod ruševinama. Zračna uzbuna bila je oglašena u Lavovu tijekom poslijepodneva, a trajala je oko sat vremena, javio je za Dnevnik HTV-a Petar Vlahov.

Ruska strana, po svemu sudeći, priprema se za novu, još krvaviju ofenzivu, dodao je Vlahov. Potvrđuje to informacija da Rusi rotiraju snage i prikupljaju vojsku i izvan Rusije - u Južnoj Osetiji, Abhaziji i Gruziji. Ondje se prikuplja, kaže Vlahov - 2 tisuće svježih vojnika koji će u dva bataljuna (jedan od 1.200, drugi od 800 vojnika) popunjavati motorizirane i oklopne postrojbe. Američki i ukrajinski generali slažu se oko toga da je ovo samo predah i uvertira u krvavi nastavak rata, dodao je. 

Silovanja žena pred djecom u Mariupolju

Naglasio je kako s terena dolaze zabrinjavajuće informacije o silovanju žena pred djecom u Mariupolju. Potvrdilo je to ukrajinsko ministarstvo obrane. Ekipa HTV-a posjetila je i groblje u Lavovu. Teško je, kaže Vlahov, bilo vidjeti vojni dio groblja. 

- Postoji dio groblja na kojemu su pokopani svi stradali u ratu na Krimu, a postoji i novi dio groblja koji se iz dana u dan ponovno parcelizira. Vidite svježa humke, grobove i ispraćaje. Na njemu je dnevno najmanje jedan do dva sprovoda, a riječ je o mladim Ukrajincima - mladićima ne starijima od 20, najviše 30 godina, naglašava Vlahov koji se prisjetio i Domovinskog rata.

Nažalost, Ukrajinci slobodu plaćaju u krvi, a plaćat će je i u danima koji slijede, zaključio je.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!