09:14 / 08.02.2021.

Autor: Hina

Petnaestero mrtvih i više od 160 nestalih u odronu ledenjaka u Indiji

Tragedija na Himalaji

Tragedija na Himalaji

Foto: Ilustracija / Pixabay

Najmanje 15 ljudi je poginulo, a više od 160 smatra se nestalima na sjeveru Indije nakon odrona ledenjaka na Himalaji, koji je pao u rijeku prouzročivši nagli porast vodostaja.

Ledenjak se odronio u nedjelju ujutro u okrugu Chamoli u Uttarakhandu na Himalaji, oko 2000 metara iznad razine mora.

Golema vodena masa koja je nosila komade ledenjaka oštetila je dvije hidroelektrane i pet mostova u riječnom sustavu Alaknande te odnijela ceste, prisilivši vlasti da evakuiraju mještane u toj regiji.

U spasilačkoj operaciji koja je nastavljena tijekom noći pronađeno je 15 tijela, priopćila je policija. Vjeruje se da je većina poginulih i nestalih radila u hidroelektranama.

Nakon nesreće 202 osobe su nestale, ali je dosad spašeno 25, rekao je u ponedjeljak novinarima šef državne policije Ashok Kumar. Dodao je da i dalje nastoje spasiti 30 radnika zarobljenih u tunelu hidoelektrane.

- Od jutros smo intenzivirali operaciju potrage za tih 30 radnika. Spasili smo 12 radnika iz drugog tunela u nedjelju, rekao je glasnogovornik indijsko-tibetanske pogranične policije Vivek Pandey dodavši da težak teren, niska temperatura i blato spasiocima otežavaju posao.

Još se ne zna što je prouzročilo odron ledenjaka u Uttarakhandu, no otprije se zna da je ta država u zapadnom području Himalaje sklona nenadanim poplavama i klizištima.

U lipnju 2013., kada su najobilnije monsunske kiše u zadnjih nekoliko desetljeća u tom području prouzročile velike poplave, smrtno je stradalo oko 6000 ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!