15:58 / 07.10.2021.

Autor: M.M./Hina/HRT

Pfizer/BioNTech traži od FDA izvanredno odobrenje za cjepivo protiv COVID-a za djecu

Pfizer/BioNTech traži od FDA izvanredno odobrenje za covid cjepivo za djecu

Pfizer/BioNTech traži od FDA izvanredno odobrenje za covid cjepivo za djecu

Foto: Kristina Stedul Fabac / Pixsell

Pfizer i BioNTech od američkih regulatornih tijela zatražili su izvanredno odobrenje za svoje cjepivo protiv COVID-a za djecu od 5 do 11 godina, objavio je Pfizer na Twitteru.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) za 26. listopada sazvala je sastanak vanjskih savjetnika da rasprave o zahtjevu Pfizera da se u izvanrednim okolnostima dopusti primjena njihova cjepiva protiv COVID-a na djeci.

U slučaju zelenog svjetla djeca bi mogla vrlo brzo početi primati cjepivo Pfizer/BioNTecha.

Brzo odobrenje moglo bi obuzdati povećanje zaraze među djecom tijekom jeseni s obzirom na to da su škole diljem zemlje uglavnom sve otvorene.

Iz Pfizer/BioNTecha su vrlo brzo, nakon mjesec dana od podnošenja zahtjeva, dobili odobrenje za korištenje cjepiva na djeci od 12 do 15 godina.

Iako djeca ne podliježu težim oblicima COVID-a, vlasti ističu da mogu prenijeti virus starijima koji su zbog postojećih zdravstvenih problema ugroženiji od ostalih.

Prema službenoj statistici, u većini saveznih država cijepljeno je više od 80 posto starijih od 65 godina. Najveću procijepljenost starijih ima Vermont s 95,1 posto, a najmanju Zapadna Virginia sa 71,2 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!