18:13 / 20.09.2021.

Autor: Hina/HRT/D.D.

Pfizer: Cjepivo stvara snažan imunitet u djece od 5 do 11 godina

Pfizer: Cjepivo stvara snažan imunitet u djece od 5 do 11 godina

Pfizer: Cjepivo stvara snažan imunitet u djece od 5 do 11 godina

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Farmaceutske tvrtke Pfizer i BioNTech u ponedjeljak su objavile da istraživanja pokazuju da njihovo cjepivo stvara snažan imunitet protiv covida-19 u djece od 5 do 11 godina te da planiraju što prije zatražiti odobrenje za primjenu i u toj dobnoj kategoriji u SAD-u, Europi i drugdje.

Tvrtke su objavile da rezultati kliničkih istraživanja druge i treće faze cjepiva u toj dobnoj skupini odgovaraju ispitivanjima na ljudima između 16 i 25 godina.


Od srpnja su pedijatrijski slučajevi covida-19 u SAD-u narasli za 240 posto, što naglašava potrebu javnog zdravstva za cjepivima, rekao je izvršni direktor Pfizera Albert Bourla.


Ova istraživanja daju snažan temelj zahtjevu za odobrenjem našeg cjepiva u djece stare između 5 i 11 godina, te ga planiramo što prije predati Američkog agenciji za hranu i lijekove (FDA) i drugim regulatorima. 


Američki zdravstveni dužnosnici vjeruju kako bi regulatori mogli donijeti odluku o sigurnosti i učinkovitosti cjepiva u toj dobnoj kategoriji u tri tjedna od dobivanja zahtjeva, rekla su dva izvora Reutersu ranije ovaj mjesec. 


Broj hospitaliziranih i umrlih od covida-19 u SAD-u značajno je narastao zbog delta varijante koronavirusa, piše Reuters. 


Raste i broj pedijatrijskih slučajeva. Djeca mlađa od 12 godina nisu cijepljena, no ne postoji naznaka da je, osim što je zaraznija, delta opasnija za najmlađe. 


Cjepivo američke i njemačke tvrtke, imena Comirnaty, već je odobren za djecu od 12 godina nadalje u nizu država, uključujući SAD.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!