15:38 / 25.01.2022.

Autor: Hina/HRT

Pfizer i BioNTech pokrenuli ispitivanja cjepiva protiv omikrona

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dado Ruvic / REUTERS

Pfizer i BioNTech objavili su u utorak da su započeli klinička ispitivanja nove verzije svojeg cjepiva koje cilja omikron varijantu koronavirusa, koja dijelom izbjegava zaštitu koju pruža originalna verzija njihova mRNK cjepiva koje se daje u dvije doze.

Tvrtke planiraju testirati imunosni odgovor na to cjepivo u tri doze kod necijepljenih i kao booster doze za ljude koji su primili dvije doze njihova originalnog cjepiva.


Testiraju i četvrtu dozu svojeg postojećeg cjepiva te četvrtu dozu cjepiva protiv omikrona kod ljudi koji su primili treću dozu njihova cjepiva prije tri do šest mjeseci.


U ispitivanju će sudjelovati više od 1400 ljudi.


- Premda aktualna istraživanja i podaci iz prakse pokazuju da booster doze i dalje pružaju visoku razinu zaštite od teške bolesti i hospitalizacije zbog omikrona, svjesni smo potrebe da budemo spremni ako ta zaštita s vremenom oslabi i da pomognemo u borbi protiv omikrona i novih varijanti u budućnosti, rekla je direktorica Pfizera za istraživanja i razvoj cjepiva Kathrin Jansen, u priopćenju.


Pfizer je rekao da može biti da cijepljenje s dvije doze njihova originalnog cjepiva nije dovoljno za zaštitu od zaraze omikronom i da zaštita od hospitalizacije i smrti slabi.


No, američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti rekli su da treća doza mRNK cjepiva poput Pfizerova pruža 90-postotnu zaštitu od hospitalizacije zbog COVID-a.


Neke zemlje već su počele nuditi dodatne booster doze, a nedavno istraživanje iz Izraela pokazalo je da četvrta doza mRNK cjepiva povisuje broj antitijela, ali ne dovoljno da se spriječi zaraza omikronom. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!