12:38 / 01.12.2020.

Autor: M.M./Hina

Pfizer i BioNTech zatražili odobrenje EU-a za cjepivo protiv Covida-19

Foto: REUTERS/Francis Mascarenhas

Foto: REUTERS/Francis Mascarenhas

Foto: - / REUTERS

Pfizer i BioNTech podnijele su Europskoj medicinskoj agenciji (EMA) zahtjev za uvjetno odobrenje za svoje cjepivo protiv Covida-19.
Pfizer i BioNTech podnijele su Europskoj medicinskoj agenciji (EMA) zahtjev za uvjetno odobrenje za svoje cjepivo protiv Covida-19, priopćile su te tvrtke u zajedničkom priopćenju, u nadi da će njihovo cjepivo biti u Europi dostupno do kraja godine.

➡️ Sve o koronavirusu

Američka farmaceutska kompanija i manja njemačka biotehnološka tvrtka, specijalizirane za najnoviju tehnologiju mRNA, priopćile su da im je potvrđeno da je njihov zahtjev, podnesen u ponedjeljak, zaprimljen.

U ponedjeljak je i američka tvrtka Moderna također podnijela zahtjev EMA-i za odobrenje svog cjepiva protiv Covida-19 koje se tijekom kliničkih ispitivanja pokazalo iznimno učinkovito u zaštiti ljudi od te bolesti uzrokovane novim koronavirusom SARS-CoV-2.

Učinkovitost cjepiva Moderne od 94,1 posto usporedivo je s rezultatima Pfizerovog cjepiva koje je na kliničkim ispitivanjima pokazalo učinkovitost od 95 posto.

Izvršni direktor Pfizera Albert Bourla pozdravio je podnošenje zahtjeva za odobrenjem cjepiva kao "još jednu važnu prekretnicu" u naporu da se, zajedno s BioNTechom, ublaži trenutna zdravstvena kriza.

Poput američke biotehnološke tvrtke Moderne, Pfizer i BioNTech su također zatražili i hitno odobrenje američkih regulatora za svoje cjepivo protiv Covida-19.

Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) zakazala je za 17. prosinca sastanak savjetodavnog povjerenstva na kojemu će raspravljati o zahtjevu Moderne, a odobrenje cjepiva Pfizera i BioNTecha će biti na dnevnom redu sastanka vanjskih stručnjaka tjedan dana ranije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!