10:35 / 18.02.2021.

Autor: Hina/HRT

Pfizer: Južnoafrički soj koronavirusa značajno smanjuje razinu antitijela

Pfizerovo cjepivo

Pfizerovo cjepivo

Foto: Zeljko Lukunic / Pixsell

Laboratorijsko istraživanje pokazuje da bi južnoafrički soj koronavirusa mogao smanjiti zaštitu koju pružaju antitijela razvijena na poticaj cjepiva Pfizer Inc/BioNTech za dvije trećine, no to ne znači da je cjepivo neučinkovito protiv te mutacije, objavile su te tvrtke.

Studijom je utvrđeno da je cjepivo moglo neutralizirati virus i nema dokaza iz drugih istraživanja na ljudima da taj soj smanjuje zaštitu koju pruža cjepivo, kažu tvrtke. Svejedno dvije farmaceutske tvrtke pregovaraju o razvoju nove verzije cjepiva ili dodatne doze, ako bude potrebno.

Za potrebe studije znanstvenici dvije farmaceutske tvrtke i Sveučilišta Texas (UTMB) razvili su u laboratoriju virus koji sadrži iste mutacije na šiljku visoko zaraznog južnoafričkog soja B.1.351. Šiljak uz pomoć kojeg virus ulazi u ljudsku stanicu glavna je meta cjepiva protiv Covida-19.

Znanstvenici su testirali umjetno proizvedeni virus na uzorcima krvi cijepljenih osoba i utvrdili da je razina antitijela koja neutraliziraju virus smanjena za dvije trećine u slučaju južnoafričkog soja u odnosu na učinak najčešćeg soja virusa iz američkih istraživanja. Rezultati su objavljeni u časopisuNew England Journal of Medicine (NEJM).

Zbog toga što još nije utvrđen prag zaštite odnosno minimalni broj antitijela potreban za zaštitu od virusa nejasno je znači li dvotrećinsko smanjenje antitijela i neučinkovitost cjepiva protiv soja koji se širi svijetom.

Unatoč tim nepoznanicama profesor s UTMB-a i koautor studije Pei-Yong Shi vjeruje da bi cjepivo Pfizer/BioNTech svejedno štitilo protiv južnoafričkog soja.

Naime, klinička ispitivanja kako cjepiva Pfizer/BioNTech vaccine tako i onog tvrtke Moderna pokazala su da ona daju određenu zaštitu nakon samo jedne doze uz odgovor antitijela niži od reduciranih razina izazvanih južnoafričkim sojem u laboratorijskim uvjetima. Čak i ako taj soj značajno smanji učinkovitost cjepiva ona bi svejedno štitila od teškog oblika bolesti i smrti, ističe on, a upravo je to djelovanje ono koje naglašavaju zdravstveni stručnjaci jer smanjuje pritisak na prenapregnute zdravstvene sustave zbog velikog broja hospitalizacija.

Pfizer i BioNTech trenutno u laboratoriju analiziraju djeluje li njihovo cjepivo protiv brazilske mutacije. Moderna je objavila podatke po kojima se kod njihova cjepiva uočava šesterostruki pad razine antitijela uz južnoafričku varijantnu virusa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!