20:19 / 03.09.2020.

Autor: P.F./Hina

Pfizer očekuje kraj istraživanja cjepiva pred američke izbore

Foto: Gerd Altmann/Pixabay

Foto: Gerd Altmann/Pixabay

Foto: - / -

Covid-19 je u SAD-u ubio više od 180.000 ljudi, pa Trump do dana izbora želi zabilježiti pobjedu na području pronalaska cjepiva.
Američka farmaceutska tvrtka Pfizer trebala bi u listopadu znati djeluje li njezino cjepivo na koronavirus, otkrio je njezin čelnik Albert Bourla, a time se otvara mogućnost da ono postane tema političkih kampanja uoči predsjedničkih izbora u SAD-u 3. studenoga. 

Pfizer će odmah prijaviti cjepivo za odobrenje pokaže li se da je djelotvorno i sigurno, rekao je Bourla na online susretu u organizaciji Međunarodne federacije farmaceutskih proizvođača i udruženja (IFPMA). Pfizer cjepivo razvija s njemačkom tvrtkom BioNTech. 

Utrka u razvoju cjepiva s tvrtkama Moderna, AstraZeneca Plc, Johnson & Johnson, Sanofi i ruskim i kineskim kompanijama događa se uoči američkih predsjedničkih izbora na kojima Donald Trump traži novi mandat u Bijeloj kući, pa je izdvojio milijarde federalnih dolara za njihov razvoj.

Covid-19 je u SAD-u ubio više od 180.000 ljudi, pa Trump do dana izbora želi zabilježiti pobjedu na području pronalaska cjepiva.

Američki centar za sprječavanje i prevenciju bolesti od saveznih država traži da pripreme plan cijepljenja za visokorizične skupine već krajem listopada. 

Rokovi Pfizerovog istraživanja ovisit će o brzini rada znanstvenika, kao i raširenosti zaraze covidom-19 na područjima istraživanja u SAD-u, Argentini i Brazilu, rekao je Bourla. 

Prema našim kalkulacijama to bi se trebalo dogoditi u listopadu, kazao je i dodao da je Pfizer zasad regrutirao 23.000 pacijenata i da ih prikupljaju brže nego što su planirali.

Rivalska tvrtka Merck također je potvrdila da će uskoro krenuti s testiranjem jednog cjepiva na ljudima, a drugog kasnije ove godine.

I Merck i Pfizer tvrde da će tražiti odobrenje cjepiva tek kad se pokaže sigurnost i djelotvornost kod velikog broja ljudi. 

U svijetu vlada zabrinutost da bi politizacija znanosti mogla rezultirati preuranjeno odobrenim cjepivom radi političkih dobitaka. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!