23:25 / 20.11.2020.

Autor: HRT/Hina

Pfizer predao zahtjev za odobrenje cjepiva protiv bolesti COVID-19

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Pfizer je potvrdio za AFP da je danas službeno predao zahtjev FDA-u.
Samo deset mjeseci od sekvenciranja novog koronavirusa, američka farmaceutska tvrtka Pfizer i njezin njemački partner BioNTech zatražili su  od američke Agencije za lijekove (FDA) da odobri njihovo cjepivo protiv bolesti COVID-19 koju uzrokuje taj virus i tako postali prvi proizvođači u Sjedinjenim Državama i u Europi koji su to učinili.

➡️ Pfizer: Učinkovitost našeg cjepiva 95 posto
➡️ Kasni li Europa s ugovorom za cjepivo Moderne? 
➡️ WHO: Cjepivo za COVID uspjeh kojim se moraju okoristiti sve zemlje 
➡️ Više od 57 milijuna zaraženih u svijetu, SAD i dalje prvi, Europa još žarište 

Zahtjev se očekivao već nekoliko dana, nakon objavljivanja rezultata kliničkog ispitivanja koje se od srpnja provodilo na 44.000 dragovoljaca u više zemalja, po kojima je cjepivo djelotvorno 95 posto u preveniranju bolesti COVID-19 i nema težih popratnih pojava.

Pfizer je potvrdio za AFP da je danas službeno predao zahtjev FDA-u.
SAD i Europa mogli bi odobriti cjepivo već u prosincu: FDA u prvoj polovini mjeseca, a Europska agencija za lijekove u drugoj, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Drugo cjepivo, proizvod američke tvrtke Moderne, jednako djelotvorno, prati Pfizerovo u stopu.

Vlada Donalda Trumpa predviđa da će se već u prosincu cijepiti 20 milijuna rizičnih ljudi, a zatim 25 do 30 milijuna svaki mjesec.

Ovakva brzina kojom se sve događa još nije viđena u povijesti proizvodnje cjepiva. U SAD-u je u posljednjem desetljeću trebalo u prosjeku osam godina rada do odobrenja cjepiva.

Stručnjaci američke i europske regulatorne agencije sada će provjeriti je li cjepivo sigurno i djelotvorno.

FDA će, kao i europska agencija, isprva izdati uvjetno odobrenje zbog epidemiološke situacije i zacijelo će biti ograničeno na neke skupine. Djeca u početku neće biti među njima.

FDA se obvezala da će to učiniti transparentno, svjesna da mnogi Amerikanci nemaju povjerenja u cjepivo. U listopadu je 42 posto njih reklo da se neće cijepiti, pokazuje Gallupova anketa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!