Pfizerovo cjepivo ne povećava kardio rizike kod starijih od 75

19.07.2021.

22:44

Autor: V.K./HRT/Hina

Pfizer

Pfizer

Foto: Dado Ruvic / REUTERS

Cjepivo protiv covida-19 Pfizer/BioNTecha ne povećava rizik teških kardiovaskularnih problema (srčani udar, moždani udar, plućna embolija) kod osoba starijih od 75 godina, prema službenom francuskom istraživanju objavljenom u ponedjeljak.

Rezultati tog istraživanja "sugeriraju da cijepljenje Pfizer/BioNTechovim cjepivom nije povezano s povećanim rizikom teških kardiovaskularnih problema kod osoba starih 75 ili više godina", bilo nakon prve ili druge doze, zaključuju autori.

Istraživanje je provedeno u sklopu znanstvene interesne skupine Epi-Phare koja udružuje Agenciju za lijekove (ANSM) i zdravstveno osiguranje (Cnam).

Istraživanjem su uzeti u obzir svi slučajevi hospitalizacije o kojima je izviješteno u Francuskoj zbog infarkta, moždanog udara i plućne embolije između prosinca 2020. i ožujka 2021. kod pacijenata starih 75 ili više godina, cijepljenih i necijepljenih. U studiju je uključeno blizu 30.000 ljudi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!