Pfizerovo cjepivo učinkovito i protiv mutiranog virusa

08.01.2021.

21:00

Autor: Kristina Pešić/Dnevnik/IMS/T.D./HRT

default error photo
S obzirom na to da Pfizer i BioNTech ove godine mogu proizvesti milijardu i 300 milijuna doza cjepiva, uz prije sklopljene ugovore, u EU će završiti čak polovica proizvodnje.
S obzirom na to da Pfizer i BioNTech ove godine mogu proizvesti milijardu i 300 milijuna doza cjepiva, uz prije sklopljene ugovore, u EU će završiti čak polovica proizvodnje.

➡️Sve o koronavirusu ➡️Prof. Le Duc: Cjepiva su štit i protiv novih mutacija virusa ➡️Istraživanje:Cjepivo Pfizer/BioNTech čini se da djeluje protiv mutiranih sojeva - Uz dva odobrena cjepiva već smo osigurali dovoljno doza za 380 milijuna građana, što je 80% europskog stanovništva. A druga će cjepiva slijediti u idućim tjednima i mjesecima, ističe Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.

Do kraja mjeseca europski bi građani mogli imati barem još jedno cjepivo na raspolaganju.

- Razmatramo još dva cjepiva. Jedno iz AstraZenece i drugo iz Janssena. Upravo smo primili dodatne podatke i sad očekujemo da AstraZeneca sljedeći tjedan podnese zahtjev za odobrenje, tako da bismo do kraja mjeseca mogli donijeti odluku, govori Emer Cook, izvršna direktorica Europske agencije za lijekove.

U Velikoj Britaniji odobrili su i treće, Modernino cjepivo. 10. dan zaredom imaju više od 50 tisuća novozaraženih.

Dok Njemačka bilježi rekordan broj preminulih, mobilni timovi za cijepljenje svakodnevno donose nadu štićenicima domova za stare i nemoćne.

- Upravo sam diplomirala medicinu. Doista volim pomagati ljudima, a sad imam za to i vremena. Pomažem u cijepljenju građana i sretna sam što zajednički radimo na tome da pobijedimo pandemiju, govori Leonie Ragar, liječnica.

Švedska ima najlošiju epidemiološku sliku među nordijskim zemljama pa je parlament odobrio privremeno povećanje vladinih ovlasti. Smije tražiti zatvaranje trgovačkih centara, ograničavati javni prijevoz, kažnjavati nepoštovanje mjera, ali ne i uvoditi policijski sat. Dobrovoljne preporuke i građanska savjest očito nisu dovoljne.

- Ovaj zakon zahtijeva donošenje jasne regulative i pravila kako bismo mogli različitim tvrtkama uvoditi ograničenja. Očekuje nas težak posao i mnoge teške odluke. To je moj odgovor na pitanje zašto nam je trebalo toliko dugo da donesemo ovaj zakon, objašnjava Lena Hallengren, švedska ministrica socijalne skrbi.

Glavni grad pokrajine Hubei, Shijiazhuang, otprilike veličine Londona, prvi je kineski grad koji je u posljednjih pola godine potpuno zatvoren i to zbog 120 slučajeva zaraze. Vlasti to pripisuju širenju novog soja koronavirusa. Zatvorene su škole, zabranjena javna okupljanja i putovanja, a troje pokrajinskih dužnosnika kažnjeno je zbog nemara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!