Philadelphia plaća milijunsku odštetu prosvjednicima nakon ubojstva Georgea Floyda

20.03.2023.

23:21

Autor: I.Z./HRT/Hina

Philadelphia plaća milijunsku odštetu

Philadelphia plaća milijunsku odštetu

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Philadelphia će platiti 9,25 milijuna američkih dolara na ime nagodbe u skupnoj tužbi koji su podigli prosvjednici za rasnu pravdu koji su optužili policiju da ih je zlostavljala na prosvjedu 2020. godine nakon ubojstva Georgea Floyda, objavile su danas gradske vlasti.

Gradske vlasti priopćile su da će taj iznos biti podijeljen 343 tužitelja koji tvrde da su pretrpjeli fizičke i emocionalne povrede u odgovoru policije na prosvjed koji je potaknulo policijsko ubojstvo nenaoružanog Afroamerikanca Georgea Floyda u Minneapolisu.

Prosvjednici su se okupili na važnoj prometnici 1. lipnja 2020. Policija je protiv njih upotrijebila suzavac, po video snimkama, a tužitelji je optužuju da je koristila i gumene metke.

Grad će također donirati najmanje pola milijuna dolara Fondu Bread&Roses za besplatnu psihološku pomoć stanovnicima Zapadne Philadelphije, većinski Afroameričke četvrti, koji su bili žrtve policijskog nasilja, rekli su odvjetnici tužitelja.

Nagodba je jedna od najvećih u povijesti grada.

New York je nedavno pristao isplatiti milijune dolara prosvjednicima koji su tvrdili da ih je policija zlostavljala na prosvjedima nakon Floydove smrti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!