11:41 / 19.01.2022.

Autor: HRT/Hina

Pisma nepovjerenja Johnsonu predalo 11 konzervativnih zastupnika

Johnson pred parlamentom o zabavi u Downing Streetu

Johnson pred parlamentom o zabavi u Downing Streetu

Foto: Reuters TV / via Reuters

Jedanaest zastupnika iz konzervativne stranke premijera Borisa Johnsona predalo je u srijedu ujutro pisma u kojima izražavaju svoje nepovjerenje šefu vlade, objavio je na Twitteru novinar Christopher Hope iz Daily Telegrapha.

Prema Telegraphu, 20 zastupnika namjerava predati pisma nepovjerenja premijeru, no da bi se pokrenulo izglasavanje nepovjerenja Johnsonu potrebna je potpora 54 zastupnika.

Nakon što je 2019. osvojio izbore najupečatljivijom pobjedom u više od 30 godina kako bi proveo brexit, Johnson je na rubu izglasavanja nepovjerenja nakon ljutitih reakcija njegovih konzervativaca zbog tvrdnji da su se u premijerovoj ezidenciji održavale zabave za vrijeme karantene. Johnson je u utorak odbacio optužbe svog bivšeg savjetnika da je parlamentu lagao o zabavi za vrijeme lockdowna, rekavši da ga nitko nije izvijestio da bi druženje uz piće moglo biti protivno pravilima uvedenim zbog covida-19.

Da se povećava broj konzervativnih zastupnika koji su nezadovoljni Johnsonovim vođenjem države piše i politička analitičarka BBC-a Laura Kuenssberg koji smatra da je moguće da broj naraste i na 54. Glavni suparnici Johnsonu unutar stranke su ministar financija 41-godišnji Rishi Sunak, i 46-godišnja ministrica vanjskih poslova Liz Truss.

Oporba za Johnsona tvrdi da je serijski lažljivac i poziva ga da odstupi s vlasti.

Uspon Alexandera Borisa de Pfeffel Johnsona poznatog samo kao "Boris" do dužnosti premijera najveličanstveniji e potez u karijeri koja ga je od novinara i televizijske slave, komedije i skandala dovela u kotao krize brexita i potom na prvu crtu bojišnice protiv koronavirusa. Ako mu afera s lockdownom potopi tu karijeru, to će označiti još jedan nevjerojatni zaokret gotovo 12-godišnje burne vladavine Kozervativne stranke tijekom koje su proveden brexit i referendum o neovisnosti Škotske.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!