19:54 / 22.03.2018.

Autor: D.N./D.M./HRT

Planetarna blamaža Facebooka

-

-

Foto: - / -

Facebook najavljuje još veće restrikcije dostupnosti podataka preko različitih aplikacija, kao i njihovu rigoroznu provjeru. Zuckerberg nema ništa protiv toga da svjedoči pred Kongresom.
Facebook je na udaru nakon što se doznalo da je tvrtki Cambridge Analytica omogućio da se služi osobnim podacima milijuna korisnika. Osnivač najveće svjetske društvene mreže Mark Zackerberg - priznao je pogreške. No to nije umanjilo štetu. Internetska tražilica Mozilla povlači sve oglase. Pitanje je kada će opet i u kojoj mjeri palac stajati gore nakon planetarne blamaže Facebooka.

Mark Zuckerberg priznao je goleme propuste, nakon kojih je 50 milijuna korisnika poslužilo Trumpovu stožeru za psihoprofiliranje američkog glasačkog tijela. Imamo odgovornost štititi vaše podatke. Ako to ne možemo, onda ne zaslužujemo biti vam na usluzi. Nastojao sam otkriti što se dogodilo i kako osigurati da se to ne ponovi. Dobro je što smo najvažnije poteze u sprečavanju toga povukli prije nekoliko godina", poručio je. 

Sve su glasniji oni koji tvrde da je ovako reguliran Facebook izrastao u prijetnju demokraciji. Režim u koji o tom pitanju, osobito u Londonu, ovih dana upiru prstom negira ikakvu vezu s Cambridge Analyticom, čije je sjedište na Otoku. Ruski veleposlanik morao je ipak objasniti otkud na slici sa smijenjenim čelnikom Analytice Nixom. "Jednog dana bio sam pozvan u polo-klub u Windsoru. Glavna nagrada na turniru bila je, naime, ruska votka prisutna na britanskom tržištu. Organizatori turnira predložili su stoga da uručim nagradu svim članovima pobjedničkog tima. To sam i učinio. Među tih desetak ljudi bio je i gospodin Alexander Nix, tada sam ga vidio prvi i jedini put", kaže ruski veleposlanik u Velikoj Britaniji Aleksandar Jakovenko.

Facebook nije izgubio samo na tržišnoj vrijednosti, izgubljeno je i povjerenje korisnika i šire javnosti. Njegov fijasko trebao bi potaknuti donošenje zakonodavstva koje će zaštititi korisnike. "Koriste se našim podacima pri oglašavanju, zar ne? To rade i na tome zarađuju. Bez jednoznačnih poticaja iz Washingtona ili iz same javnosti, oni se neće promijeniti", smatra Amy Zalman sa Sveučilišta Georgetown.

Kampanja za brisanje Facebook profila i dalje ne jenjava. "Tvrtke poput Applea ili Googlea mogu preko strojeva koje koristimo prikupiti podatke o nama. Poništavanje Facebook profila neće zapravo u bitnome utjecati na cjelokupni sustav i sve moguće načine na koje se sve više prikupljaju o nama podaci", poručuje Safiya Umoja Noble sa Sveučilišta Južne Kalifornije.

Facebook najavljuje još veće restrikcije dostupnosti podataka preko različitih aplikacija, kao i njihovu rigoroznu provjeru. Zuckerberg nema ništa protiv toga da svjedoči pred američkim Kongresom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!