Plato džamija: Turska osudila posjet izraelskog ministra

04.01.2023.

20:54

Autor: HRT/Hina

Kompleks džamije Al Aksa u Jeruzalemu

Kompleks džamije Al Aksa u Jeruzalemu

Foto: - / SHUTTERSTOCK

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu osudio je posjet novog izraelskog ministra za nacionalnu sigurnost Itamara Ben Gvira Platou džamija u utorak, ocijenivši ga provokativnim, u telefonskom razgovoru s izraelskim kolegom, priopćilo je tursko ministarstvo.


"Mevlut Cavusoglu podsjetio je Elija Cohena na očekivanja i na osjetljivost naše zemlje u vezi s palestinskim pitanjem te istaknuo da nam je neprihvatljiv jučerašnji provokativan čin izraelskog ministra za nacionalnu sigurnost na Platou džamija", navodi se u priopćenju ministarstva.

Istaknuo je da Turska očekuje da se izbjegne svaka vrsta provokacije.

Ben Gvir, predstavnik izraelske krajnje desnice, bio je tijekom posjeta u pratnji pripadnika izraelske sigurnosne službe.

Plato džamija, treće sveto mjesto islama i najsvetije mjesto za židove koji ga zovu Brdo hrama, smješten je u jeruzalemskom Starom gradu, u palestinskom sektoru koji je Izrael okupirao i anektirao.

Na temelju statusa quo židovima je dopušten posjet, ali ne i molitva na Brdu hrama. No zadnjih godina sve veći broj židova, nerijetko nacionalista, ondje krišom moli, što Palestinci i neke bliskoistočne zemlje smatraju provokacijom.

Turska je sredinom studenog imenovala veleposlanika u Izraelu nakon četverogodišnjeg diplomatskog vakuuma, što je posljednja etapa u posvemašnjoj obnovi diplomatskih veza dviju zemalja najavljenoj u kolovozu.

Veze dviju zemalja zategnule su se 2010. nakon krvavog napada izraelskih snaga na turski brod Mavi Marmara koji je prevozio pomoć u Gazu, palestinsku enklavu pod izraelskim embargom i pod kontrolom islamista Hamasa.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, gorljivi branitelj palestinske stvari, bio je u prošlosti kritičan prema izraelskoj politici koju su vlade Benjamina Netanyahua (1996.-1999. i 2009.-2021.) provodile prema Palestincima.

Vijeće sigurnosti UN-a raspravljat će o palestinskom pitanju u četvrtak, objavili su Ujedinjeni narodi u srijedu, dan nakon međunarodnog negodovanja izazvanog posjetom izraelskog ministra Platou džamija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!