Plenković pozdravio Schmidtove izmjene izbornog zakona BiH

02.10.2022.

22:30

Autor: HRT

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

Premijer Andrej Plenković čestitao je Draganu Čoviću na izbornim rezultatima.


- HDZ BiH i kandidati HNS-a BiH, kao i Borjana Krišto dobili su uvjerljivu podršku hrvatskih birača u BiH, poručio je Plenković.

Naglasio je kako Hrvatska pozdravlja intervenciju visokog predstavnika Christiana Schmidta u Ustav Federacije BiH i Izborni zakon.

- U tome smo ga cijelo vrijeme podržavali nakon što nisu uspjeli pregovori političkih aktera u BiH te smo vodili razgovore sa svim zemljama.

Izmjene, poručio je Plenković, osiguravaju politički opstanak Hrvata i pridonose ostvarivanju legitimne zastupljenosti u Domu naroda i Vladi Federacije BiH.

- Poslije izbora potrebno je da politički akteri nastave razgovore kako bi se osigurala ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda i u Predsjedništvu. Ponovno svjedočimo tome da su Bošnjaci preglasali Hrvate, što narušava funkcionalnost BiH i skladne odnose konstitutivnih naroda, napisao je premijer na Twitteru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!