Plenković: Jednaka i pravodobna dostupnost cjepiva za sve

03.12.2020.

21:52

Autor: Branka Slavica/HRT

default error photo
Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) treba očuvati kao vodećeg autoriteta i čuvara javnog zdravstva na globalnoj razini, poručio je.
U New Yorku se održava posebna sjednica Opće skupštine UN-a posvećena globalnom odgovoru na pandemiju koja je do sada uzela milijun i pol ljudskih života, ugrozila gospodarstva, desetke milijuna ostavila bez posla.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije 
➡️
Plenković: Ostavimo druženja za bolje vrijeme, držite se mjera 
➡️
Kaić: Predviđeno je cijepiti cijelo stanovništvo 

Na zasjedanju virtualno sudjeluje gotovo stotinu svjetskih čelnika čiji su govori unaprijed snimljeni.

- Ova nas kriza prisiljava da preispitamo način na koji djelujemo, budemo hrabri i vratimo povjerenje u Ujedinjene narode“, poručio je otvarajući skup predsjednik Opće skupštine UN-a Volkan Bozkir.

Iako se cijeli planet suočava sa zajedničkom prijetnjom, ipak su naviše pogođeni oni najranjiviji među nama- siromašni, stariji i žene. Kriza je samo razotkrila postojeće slabosti i nejednakosti, kazao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres i pozvao na resetiranje u krizi, priliku za promjene u procesu globalnog oporavka. Ponovno je pozvao na to da cjepivo protiv COVIDa- 19 bude dostupno za sve, no globalni mehanizmi koji bi to trebali financijsku poduprijeti nedovoljno su snažni.

Općoj se skupštini UN obratio i hrvatski premijer Andrej Plenković  i to, kako je kazao, od kuće jer je u ponedjeljak i sam bio pozitivan na COVID-19.

- Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) treba očuvati kao vodećeg autoriteta i čuvara javnog zdravstva na globalnoj razini, izjavio premijer Plenković.

- Vjerujemo da je izuzetno važno očuvati središnju ulogu Svjetske zdravstvene organizacije. Hrvatska čvrsto vjeruje u potrebu globalnog zajedničkog pristupa borbi protiv pandemije, izjavio je Plenković, koji je u izolaciji zbog zaraze koronavirusom. Potvrdio je predanost Hrvatske i Programu UN-a o održivom razvoju do 2030. te Pariškom sporazumu iz kojeg je američki predsjednik Donald Trump također povukao SAD.

Plenković je u svome govoru rekao da optimizam u borbi s covidom-19 ulijeva to što nekoliko cjepiva čeka odobrenje i upotrebu, a da je sljedeći izazov na globalnoj razini osigurati pravednu i pravodobnu dostupnost cjepiva. Poručio je kako je dodatni prioritet - osigurati koordiniranu i jasnu komunikaciju o učinkovitosti i sigurnosti cjepiva te tako spriječiti širenje lažnih informacija.

"