07:31 / 05.06.2020.

Autor: Ivica Đuzel/Dnevnik/IMS/B.A./HRT

Plenković kod Mostara položio temeljni kamen za tvornicu Podravke

-

-

Foto: - / -

Povodom obilježavanja 15. godina vodstva HDZ-a BiH danas je održana svečana sjednica.
Predsjednik vlade i HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u Mostaru da se protivi podizanju žice između Hrvatske i BiH nakon ponovne eskalacije migrantske krize.

Krešić: HDZ će imati dominaciju u BiH, ali ne i sva tri mandata 

Zadnjih je tjedana ponovo povećan broju migranata koji dolaze u BiH, pokušavaju prijeći u Hrvatsku i nastaviti prema zemljama Europske unije. Bosanskohercegovački ministar sigurnosti Fahrudin Radončić podnio je ostavku ovaj tjedan zbog različitih stajališta u vladajućoj koaliciji prema rješavanju tog problema. 

Plenković je danas u Mostaru, nakon razgovora s predsjednikom sestrinskog HDZ-a Draganom Čovićem, rekao da rješenje ne može biti postavljanje fizičkih zapreka na granici Hrvatske i BiH. 

- Ja sam protiv toga da se diže žica između Hrvatske i BiH. Mi smo dvije susjedne zemlje upućene jedna na drugu i takva poruka ne bi bila dobra, istaknuo je Plenković. Po njegovim riječima, ključno je da se migranska kriza rješava na grčko-turskoj granici.

Jačanje položaja Hrvata u BiH

Hrvatski je premijer naglasio potrebu jačanja položaja Hrvata u BiH. 

- Mi ćemo učiniti sve da položaj Hrvata u BiH ne bude oslabljen, nego obrnuto - da bude osnažen. To radimo stalno i mislim da smo temu ravnopravnosti Hrvata više nego jasno iskomunicirali u svim tijelima, u okviru Vijeća EU, u komunikaciji prema Europskoj komisiji, rekao je Plenković na konferenciji za novinare nakon susreta s Čovićem.

Plenković je kazao da je za BiH najvažnije da napreduje prema članstvu u Europskoj uniji, a po njemu ravnopravnost triju naroda je preduvjet za postizanje važnih dogovora u zemlji.

- Važno je da BiH ostvaruje napredak u ostvarivanju kriterija i da ide naprijed. Svi koji razumiju funkcioniranje BiH, znaju da je pitanje ravnopravnosti ključno za ostvarenje rezultata, dodao je.

Naglasio je da Hrvatska uz članstvo u EU podupire i približavanje BiH NATO-u jer to smatra važnim za stabilnost zemlje.

Čović i Plenković su tijekom dana posjetili i zgradu Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru. Potom su hrvatski premijer i predsjednik Doma naroda Parlamenta BiH položili temeljni kamen za buduću tvornicu Podravke kod Mostara koja bi trebala prerađivati voće i povrće koje se tamo već nekoliko godina uzgaja uz potporu te vodeće hrvatske kompanije.

Plenković je pohvalio investiciju.

- Ovo je sjajan projekt koji će okupiti brojne poljoprivrednike te braniteljske zadruge koje će se uključiti u ovu proizvodnju u interesu vlastitih obitelji i zajednice, istaknuo je. 

Čović je rekao da je Podravka pokrenula testno razdoblje uzgoja rajčice na području Mostarskog blata, Ljubuškog, Ravnog I Čapljine.

- Ovo je važan projekt i nova budućnost za mlađe ljude kako bi Hrvati ostali svoji na svome, dodao je Čović.


Plenković je nakon posjeta Mostaru sudjelovao na sjednici Gradskog odbora HDZ-a Grada Imotskog u proširenom sastavu.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!