17:14 / 03.12.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Plenković: Milanović "zamajava hrvatsku javnost" izjavom o cijeni Rafalea

Andrej Plenković u Crnoj Gori

Andrej Plenković u Crnoj Gori

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković prozvao je u petak predsjednika Republike jer je rast cijene kupljenih borbenih aviona Rafalea nazvao skandalom pa je Zoranu Milanoviću spočitnuo da "očito ne zna, ne prati, ne čita i sada zamajava hrvatsku javnost pola godine kasnije".

- On je imao prigodu sudjelovati u procesima, nije sudjelovao, sada ex-post nakon što je ugovor potpisan nastoji, ne znam, komentirati što - da je neobično da kada se nabavlja vojna oprema ovog tipa da, ako je nešto cijena bila u siječnju 2020. da će doći do svojevrsne indeksacije u otplati rata koja se radi po jednoj formuli kako se radi za nas kad je riječ o poslu s Francuskom, tako bi se radilo između Francuske i neke druge zemlje ili pak i Hrvatske i neke treće zemlje da smo izabrali, rekao je Andrej Plenković novinarima u Crnoj Gori.

Predsjednik Zoran Milanović prošli petak je skandalom ocijenio rast cijene kupljenih francuskih borbenih zrakoplova Rafalea koja s 990 milijuna eura ide prema 1,2 milijardu eura.

- Kako smo krenuli - od onog što je najavljeno, 990 milijuna eura, što je dosta, ali to ne može biti besplatno, do onoga što je u međuvremenu kao na cajgeru počelo rasti - tu će se još napraviti razlika od koje smo mogli opremiti kompletnu kopnenu vojsku s Bradleyima, protuoklopom i PZO-om. To je ono što uopće nemamo i od čega se odustalo bez ikakvog obrazloženja, ustvrdio je Milanović. 

No Plenković ističe da je sklopljen "normalan posao".

- Što je bit, da hrvatska javnost shvati. Ono što ćemo konačno otplatiti bit će u pravom iznosu novca cijena od 999 milijuna eura na dan ponude. To je cijela bit i riječ je o jednoj jednostavnoj indeksaciji, PDV plaćamo sami sebi, dodao je premijer.

Izjavu predsjednika Milanovića nazvao je tlapnjom. 

- Prema tome, sve su to tlapnje onih koji bi željeli, valjda iz ljubomore, dovesti u pitanje sjajan posao jačanja HRZ-a i hrvatske vojske. To kada mi netko nakon što je posao, koji je trajao dugo, krene filozofirati - znači da nije pratio, rekao je Plenković.

Hrvatska vlada odluku o prihvaćanju francuske ponude donijela je u svibnju, a prije toga je održana i sjednica Vijeća za obranu na kojoj je bio i hrvatski predsjednik. 

Milanović je tada tvrdio da "sve zna", naveo je Plenković i spočitnuo mu da "očito da ne zna, ne prati, ne čita i sada zamajava hrvatsku javnost pola godine kasnije".

- Kao vrhovni zapovjednik, moraš malo paziti, čitati papire, dodao je. 

Plenković je u jednodnevnom posjetu Crnoj Gori. Sudjelovao je na sastanku na vrhu Srednjoeuropske inicijative (SEI) i susrest će se s bokeljskim Hrvatima. 

Plenković: Milanovićeva ocjena o radu DORH-a je politički pritisak na tužiteljstvo

Premijer Andrej Plenković rekao je kako je ocjena predsjednika RH Zorana Milanovića da se sustav Državnog odvjetništva (DORH) raspada te da se spašava šefica DORH-a Zlata Hrvoj Šipek koja je spašavala bivšu ministricu Gabrijelu Žalac, politički pritisak na rad tužiteljstva.

- To je politički pritisak na rad Državnog odvjetništva i to je ključna poruka predsjednika Milanovića i cijele oporbe, rekao je Plenković. 

Plenković je ocijenio da mu je iz očitovanja DORH-a, nakon što je proveden nadzor u vezi s predmetom 'Softver' kojim je obuhvaćena bivša ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac, sve jasno.

- Iz nadzora, što se mene tiče, sve je jasno. Ono što je važno je da se DORH bavi djelima koja se bave korupcijom na način da su samostalni i nepristrani, rekao je.

Plenković je prokomentirao i uhićenja petero osoba u petak, a koje policija sumnjiči za javno poticanje na terorizam.

- Još je važnije za Hrvatsku da se DORH bavi djelima terorizma ili poticanja na terorizam i to na najozbiljniji mogući način jer nam politikanti nastoje slati poruke destabilizacije zemlje u situaciji kada imamo rast od 10,7 posto, dignut jedan stupanj investicijsko-kreditnog rejtinga, kada imamo očuvana radna mjesta, osiguranih 25 milijardi eura za generacijsku priliku svih nas u idućih 10 godina i kada čvrsto idemo prema Schengenskom prostoru i euro području', rekao je predsjednik hrvatske Vlade.

Plenković je dodao da ''sve treba sagledavati u političko-politikanskom kontekstu''.

- Političari i antikvakseri koji glume s referendumima su ljudi koji ne žele da čuvamo zdravlje nego da bude što više onih koji su u riziku da nam se zbog Covida-19 dogodi najgora posljedica. Svi trebaju jasno otvoriti oči i pogledati tko što zagovara i iza čega stoji, zaključio je predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!