10:43 / 10.04.2018.

Autor: B.S.LJ./S.M./HRT

Plenković na međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru

-

-

Foto: - / -

Plenković je nakon otvorenja sajma hitno otputovao za Zagreb.
U Mostaru je otvoren 21. Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2018.  Svečanost otvorenja završila je nešto prije podneva, a nakon sudjelovanja na događaju premijer Andrej Plenković završio je svoj dvodnevni posjet Mostaru i nakon svečanosti otputovao zrakoplovom hitno u Zagreb.

Nakon jučerašnjeg druženja s hrvatskim članom predsjedništva BiH Draganom Čovićem, Plenković se s njim sastao i danas. Razgovarali su o stanju u regiji, ali i izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH, što je trenutno najaktualnija tema. Čović je jutros ponovio da bi realizacija prijedloga bošnjačkih stranaka o ukidanju Doma naroda FBiH vodila stvaranju bošnjačkoga entiteta u Federaciji, jednako kao što to danas ima Republika Srpska za Srbe.

Rekao je da hrvatska strana na to nikada neće pristati. Zatražio je potporu Andreja Plenkovića koji je rekao da Hrvatska ne odustaje od vođenja BiH u obitelj euroatlantskih integracija."Tu smo jedna od onih država, ne samo kao najnovija članica EU nego i zemlja koja je istinski zainteresirana za provođenje reformi u našem susjedstvu, za naš transfer znanja, za pomoć, političku stabilnost i ekonomski razvoj. Tu smo sigurno i glas i na Europskom vijeću i u drugim tijelima koji će uvijek biti odvjetnik daljnjega proširenja", rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske.

Dragan Čović rekao je da je informirao Plenkovića o trenutnim aktivnostima. "Tema koja je neizbježna je izmjena Izbornog zakona, budući izbori i aktualna politička situacija. Mislim da smo ključni čimbenik opstojnosti ovakve Bosne i Hercegovine, a s druge strane mislimo da jedino Sjevernoatlantski put je put budućnosti, i tu imamo ogromnu pomoć predsjednika Plenkovića", rekao je.U Mostaru su bili i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i Boris Borisov, premijer Bugarske koja predsjeda Europskom unijom. 

Vlada RH na svom je službenom Twitter profilu objavila da su hrvatski izlagači na sajmu u Mostaru prisutni od samih početaka, a Hrvatska je bila zemlja partner Sajma 2009., 2012. i 2017. godine.Oko 800 izlagača iz dvadesetak država predstavlja proizvode i usluge koje obrtnici i poduzetnici nude na domaćem i stranom tržištu. Pogledajte prijenos otvorenja sajma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!