12:42 / 14.09.2020.

Autor: Ilko Barbarić/Dnevnik/IMS/HRT

Plenković na ustoličenju novog mostarsko-duvanjskog biskupa

-

-

Foto: - / -

Odlukom pape Franje ustoličen je novi mostarsko-duvanjski biskup, monsinjor Petar Palić. Crkvenom činu primopredaje službe nazočio je i premijer Andrej Plenković.
Odlukom pape Franje ustoličen je novi mostarsko-duvanjski biskup, monsinjor Petar Palić. Crkvenom činu primopredaje službe ispred Mostarske katedrale Marije Majke Crkve nazočio je i premijer Andrej Plenković.

Nakon 28 godina službovanja na mjestu mjesnog ordinarija, odnosno biskupa mostarsko-duvanjske biskupije, Ratko Perić svoj biskupski štap predaje nasljedniku, dosadašnjem hvarskom biskupu, monsinjoru Petru Paliću., Palić je imenovan i za apostolskim upraviteljem Trebinjsko-mrkanske dijeceze.

Mons. Palić je u propovijedi izrazio očekivanje kako će se unutar ovih biskupija riješiti pitanje hercegovačkoga slučaja neposluha dijela franjevačkih svećenika koji odbijaju predati župe dijecezanskim svećenicima, kao i međugorskoga slučaja. On je izrazio očekivanje da će BiH postati zemlja koja ujedinjuje ljude, a ne dijeli ih.

- Želim sanjati BiH kao zemlju koja ujedinjuje, a ne dijeli i u njoj ove naše biskupije koje imaju bremenitu i ponosnu povijest. Želim sanjati o ovoj zemlji kao zemlji mira skladnog napretka bez ikakvih ucjena, pritisaka i prijetnji. U kojoj ne vlada pravo jačega, nego uzajamno povjerenje i razumijevanje, istaknuo je novi mostarski biskup.

Hrvatski premijer koji je nazočio ceremoniji ustoličenja novoga biskupa rekao je kako je u Mostar došao zbog poštovanja prema biskupu Periću i prijateljstva s biskupom Palićem. Promjenu na čelu Katoličke Crkve ocijenio je važnim za katoličku Crkvu, ali i vjernike te Hrvate u BiH.

Ova tranzicija koja se sada događa je važna i za vjernike, za Hrvate katolike ovdje u ovoj biskupiji, a što je bitno i za položaj i koheziju Hrvata u BiH, rekao je Plenković.

Premijer se danas susreo i s Draganom Čovićem, dopredsjednikom Doma naroda Parlamenta BiH i predsjednikom HDZ-a BiH. Razgovarali su o svim važnim temama u Bosni i Hercegovini te o položaju Hrvata u njoj.

- Zajednički smo konstatirali veliki uspjeh na listi u izbornoj jedinici za Hrvate izvan Hrvatske gdje imamo sva tri zastupnička mjesta što je dodatno osnažilo pobjedu HDZ-a, pa sam i ovaj put zahvalio predsjedniku Čoviću na angažmanu i potpori i očekujem od svo troje naših zastupnika jedan snažan angažman s obzirom na njihovo iskustvo, u povezivanju Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a osobito u zalaganju za jednakopravnost Hrvata kao konstitutivnoga naroda u Bosni i Hercegovini, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH.

Na upit o najavama vodećih bošnjačkih dužnosnika kako će na izborima 2022. preglasati Hrvate u BiH i nametnuti dužnosnike na nižim razinama, a ne samo člana BiH Predsjedništva Željka Komšića, Plenković je rekao kako je važno da se poštuje slovo i duh Dejtonsko-pariškog mirovnog sporazuma.

- Ukoliko se poštuje načelo legitimnosti političkog predstavljanja konstitutivnih naroda, takvih pitanja niti nema. Mi smatramo da je to temelj bez kojega je teško imati pravično i učinkovito funkcioniranje institucija, osobito predstavničkih tijela, rekao je Plenković.

Očekuje da će vodeća hrvatska i bošnjačka stranka HDZ BiH i SDA postići dogovor o izmjenama Izbornoga zakona kako bi se prestalo s praksom preglasavanja Hrvata.

- Ja vjerujem da taj dijalog treba dovesti do određenih pomaka koji će u biti svojim sadržajem izbjegavati situaciju u kojoj se jedan narod, u ovome konkretnom slučaju hrvatski narod, osjeća zakinut, dodao je hrvatski premijer.

Čelnik HDZ-a BiH Čović rekao je da je Izetbegovića već upozoravao da je nametanje političkih predstavnika u prošlosti rezultiralo problemima, navodeći slučaj kosovskog političara Sejdu Bajramovića, kojega je srbijanski vrh sa Slobodanom Miloševićem nametnuo kosovskim Albancima. Dodao je da je posljednja Izetbegovićeva poruka povezana s pokušajem odvlačenja pozornosti s problema u stranci i raskolima.

Komentirajući rasplet situacije na jugoistoku Europe nakon izbora u Crnoj Gori i pregovora između Srbije i Kosova, Plenković je istaknuo da se Hrvatska zauzima za stabilnost u svim susjednim zemljama.

- Ono što je za Hrvatsku bitno jest da postoji stabilnost, da postoji mir i da se smanjuju tenzije, te da se stabiliziraju trgovinski tokovi. U svemu tome vodimo računa o hrvatskoj manjini i o Hrvatima u Srbiji. Žao nam je što zbog podjela dviju hrvatskih stranaka nije dosegnut prag u Crnoj Gori kako bi imali zastupnika, predstavnika hrvatske nacionalne manjine, rekao je Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!