07:10 / 24.02.2020.

Autor: P.F./HRT

Plenković o sastanku s britanskim premijerom

Foto: Reuters/Pool

Foto: Reuters/Pool

Foto: - / REUTERS

Plenković je izjavio da Hrvatska tijekom svojeg predsjedanja EU-om želi olakšati i ubrzati put svojih susjeda prema Europskoj uniji.
Premijer Andrej Plenković sastao se u Londonu s britanskim premijerom Borisom Johnsonom. Bio je to prvi posjet Londonu nakon što je Velika Britanija izašla iz Europske unije.

Nakon sastanka Plenković je izjavio da su teme sastanka bile dvojake.

- Razgovarali smo o bilateralnim odnosima Velike Britanije i Hrvatske te o daljnjem tijeku pregovora između EU i Ujedinjene Kraljevine o budućem partnerstvu i novim odnosima. Pozvao sam premijera Johnsona da posjeti Hrvatsku. On je čovjek koji dobro poznaje Hrvatsku, bio je više puta privatno u RH na ljetovanju s obitelji, a posjetio je RH i kao ministar vanjskih poslova u svojoj ranijoj ulozi. On je sa zadovoljstvom prihvatio poziv i nastojat ćemo pronaći pravi trenutak kada da se taj posjet dogodi, rekao je Plenković.

- Dogovorili smo da nastavimo jačati naše odnose u gospodarskom pogledu. Dakle trgovinska razmjena, da povećamo njen volumen, da povećamo ulaganja, u području kulture, isto tako osobito da jačamo suradnju u području sigurnosti i obrane. Mi smo i dalje partneri i saveznici u okviru NATO-a i s te strane želimo jačati odnose s ujedinjenom Kraljevinom, dodao je Plenković.

O dijelu razgovora oko odnosa EU-UK

- Ujedno vodit ćemo računa u domeni novih ugovornih odnosa između UK i EU da upravo za vrijeme hrvatskog predsjedanja, ne samo da uspijemo mandat za pregovore s UK, o čemu se vode pregovori baš ovog trenutka, dok smo mi u Londonu, u Bruxellesu na razini veleposlanika, a sutra na razini Vijeća za opće poslove, razgovarat će se o tome mandatu. Kad se on usvoji pristupit će se pregovorima koje će voditi Michel Barnier, rekao je Plenković.

- Pozicija Hrvatske je vrlo jasna. Želimo nastavak ugovornih, uređenih odnosa i to u svim područjima: trgovina, gospodarstvo, vanjska politika, sigurnost, obrana, upravljanje uopće našim odnosima. Rok koji imamo za ispregovarati nove ugovorne odnose je relativno kratak, do kraja ove godine, dodao je. Pozicija koju je UK do sada signalizirala, a to je premijer Johnson i danas ponovio, je da oni nemaju namjeru tražiti produljenje toga roka.

O jugoistoku Europe

- Stavili smo temu jugoistočne Europe visoko na dnevni red institucija EU-a. Drago mi je da je EBRD održao investicijski summit posvećen jugoistoku Europe, zapadnog Balkana, nama šest susjednih zemalja, rekao je Plenković.

O potencijalu Srbije za ulazak u EU

- Svaka od zemalja ima svoje konkretne zadaće i svoj put prema EU. Srbija je već otvorila dosta poglavlja, neke je i privrmeeno zatvorila. Predstoji još jako puno reformi koje moraju ispuniti. Kosovo je još u drugom položaju. Ovih šest zemalja možemo podijeliti u skupine: Crnu Goru i Srbiju koje već pregovaraju, Albaniju i Sjevernu Makedoniju koje sada očekuju odluku o početku pregovora i BiH i Kosovo  koje tek trebaju ići prema toj fazi. Postoje otvorena bilateralna pitanja primjerice odnosa između Srbije i Kosova koji su već godinama na dnevnom redu i tu se očekuje napredak u njihovim odnosima koji će omogućiti dinamiku i jedne i druge zemjlje prema EU, rekao je Plenković.

O susretu s investitorima

- Bio je jako dobar, Zahvaljujem ministru Zdravku Mariću koji je organizirao susret. To su predstavnici različitih investitora koji upravljaju fondovima, koji poznaju Hrvatsku, koji su ranije reagirali na izdavanje hrvatskih obveznica. Prepoznaju naš gospodarski napredakl, planove za dalje i gledaju kako da pomognu Hrvatskoj sa svojim stavovima na financijskim tržištima i da nastavimo s ovim pozitivnim trendovima koje imamo  rekao je premijer.
Plenković na summitu država Zapadnog Balkana

U organizaciji Europske banke za obnovu i razvoj, u Londonu se održan je sastanak šefova država i vlada zapadnog Balkana, a na njemu je sudjelovao i hrvatski premijer Andrej Plenković.

- Ovo je bio četvrti summit o Zapadnom Balkanu i šef EBRD-a sir Suma Chakrabarti kaže da to nikako nije slučajno jer po glavi stanovnika EBRD upravo na to područje uložio najviše od svih teritorija na kojima se nalazio. Naravno, nije ovdje amo pitanje ulaganja, važno je i da su se lider povog politički osjetljivog područja našli za istim stolom. Albanski premijer Edi Rama rekao je da su se dosad komunikacije odvijele oružanim putem i putem govora mržnje, no sada su se stvari ipak promijenile. Ovdje su se ipak odvijali i konkretni ugovori. Njih šest je potpisano, posebno vezano za prekograničnu suradnju, u sferi prometa i energetike, javio je iz Londona novinar HRT-a Mladen Sirovica.

Na sastanku se govorilo i o zelenom planu EU-a. Premijer Plenković rekao je da će to biti jedna od ključnih ostavština ove postave Europske komisije Ursule von der Leyen, a također je naglasio da se treba nastaviti s procesom proširenja Europske unije.

- Tijekom predsjedanja Vijećem EU-a želimo olakšati i ubrzati put hrvatskih susjeda prema Europskoj uniji. To je jedan od naših prioriteta, vratili smo zapadni Balkan visoko na listu prioriteta Europske unije. Nije bilo lako, no tijekom posljednjih godina stavili smo na agendu i pitanje proširenja Unije, rekao je Plenković.

- Investicije u zelenu tranziciju sada čine rekordnih 46% ulaganja EBRD-a i zato ćemo panel raspravu posvetiti upravo toj temi, pogotovo inovacijama povezanim s obnovljivim izvorima energije, rekao je predsjednik Europske banke za obnovu i razvoj sir Suma Chakrabarti.

Plenković se sinoć sastao s predstavnicima hrvatske zajednice, a prije razgovora s britanskim premijerom Borisom Johnsonom on i ministar financija Zdravko Marić sastali su se s potencijalnim ulagačima.

- Plenković u radnom posjetu Velikoj Britaniji

Premijer Plenković je rekao da će investitorima predstaviti makroekonomsku sliku i sve ono što je ova vlada postigla u svom mandatu: stjecanje investicijskog rejtinga kod dviju agencija za kreditni rejting, smanjivanje javnog duga, uravnoteženi proračun, zdravi rast, što je omogućilo znatno povoljnije kamate i za gospodarstvo i za građane.

Sinoć je izjavio da će EU nastojati ispregovarati sporazum o budućim odnosima s Velikom Britanijom u sljedećih desetak mjeseci, ali je izrazio skepu da je to moguće u tako kratkom roku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!