Plenković pozvao Papu da posjeti Hrvatsku

06.02.2020.

07:58

Autor: D.M./HRT

Foto: Miro Aščić/HRT

Foto: Miro Aščić/HRT

Foto: - / HRT

Razgovarali su i o proširenju EU-a, migracijama, borbi protiv siromaštva, demografskim izazovima, klimatskim promjenama i kanonizaciji Alojzija Stepinca.
Premijer Andrej Plenković obnovio je poziv papi Franji da posjeti Hrvatsku i izrazio nadu da će taj posjet biti realiziran u pravom trenutku iako Sveti Otac u pravilu odabire manje europske zemlje bez striktne katoličke većine, a glede kanonizacije kardinala Stepinca ključna poruka je "strpljenje".

Nakon audijencije koja je trajala 22 minute, hrvatski premijer i Papa razmijenili su darove. Premijer je darovao Papi raspelo "Raspeti Krist" Damira Mataušića i drugi svezak Beramskog brevijara napisan na glagoljici. Od Pape je dobio medalju s ključnim porukama solidarnosti i suradnje, te nekoliko knjiga njegovih radova.- Zadovoljstvo mi je danas da smo bili primljeni kod pape Franje. Ja se nadam da će u pravom trenutku on doći posjetiti Hrvatsku", izjavio je nakon susreta s Papom i državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom Plenković. Dodao je kako se razgovaralo i o kanonizaciji kardinala Alojzija Stepinca. "Pozicija Vlade konkretno u ovom slučaju, a mogu reći i cijelog hrvatskog naroda, da su naša očekivanja i želje poznati. Ono što očekujemo je da se cijela ta procedura kako i treba dovrši u okviru Katoličke Crkve. Poruka koju imamo je poruka strpljenje", kazao je.Ekumenski i međureligijski dijalog bio je jedna od tema razgovora Plenkovića i Pape, osobito nakon susreta s predstavnicima Vijeća biskupskih konferencija EU-a i Konferencije europskih crkava te Međunarodne konferencije "Ljudsko bratstvo temelj sigurnosti i mira u svijetu" u organizaciji Lige muslimanskog svijeta, Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i HBK. Papa je Plenkoviću također darovao tiskani primjerak dokumenta koji je prije godinu dana potpisao sa šeikom Muhamedom bin Abdulom Karimom Al Isom, glavnim tajnikom Lige muslimanskog svijeta koji je bio u Zagrebu ovoga tjedna.

Razgovarali su i o temama u zajedničkom interesu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a i Papine globalne uloge, osobito stoga što je Plenković došao u ovaj drugi posjet Vatikanu i u svojstvu premijera zemlje koja predsjeda Vijećem EU-a. Tu je posebice riječ o migracijama kako spriječiti nezakonite i urediti zakonite, borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti, demografskim izazovima u Europi te zajedničkim naporima u borbi protiv klimatskih promjena.

Upitan je li bilo riječi o proširenju EU-a, s obzirom da je Papa bio u posjetu Albaniji i Sjevernoj Makedoniji, premijer je kazao da je i ta tema bila dotaknuta. Plenković očekuje da se uoči summita u Zagrebu riješi pitanje o otvaranju pregovora sa Sj. Makedonijom i Albanijom, osobito nakon jučerašnjeg izvješća i prijedloga Europske komisije o reformi metodologije pregovora. Također je kazao kako Hrvatska nailazi na razumijevanje Sveze Stolice vezano za položaj Hrvata kao ravnopravnog, konstitutivnog naroda u toj zemlji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!