19:08 / 15.10.2018.

Autor: M.M./HRT

Plenković: S Macronom ću razgovarati o bilateralnim odnosima

-

-

Foto: - / -

Premijer Andrej Plenković u dvodnevnom je radnom posjetu Francuskoj. Najavljen je sastanak s predsjednikom Emmanuelom Macronom.
Premijer Andrej Plenković u dvodnevnom je radnom posjetu Francuskoj. Najavljen je sastanak s predsjednikom Emmanuelom Macronom. Susret s njim iskoristit će, poručio je, za raspravu o našim bilateralnim odnosima.

"Francuska je uz Njemačku najutjecajnija članica EU-a, zemlja s kojom godišnje imamo milijardu eura razmjene. Čak podaci od ove godine govore da izvozimo i više, što je izrazito dobro. Oni su u Hrvatsku u zadnjih 25 godina investirali milijardu eura. Bitan su nam gospodarski partner. U političkom pogledu razgovarat ćemo o aktualnim temama koje će biti na dnevnom redu Europskog vijeća ovoga tjedna, a posebno o posljedicama općih izbora u BiH osobito za položaj Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH."

Osvrnuo se i na današnji sastanak u HDZ-u. Rekao je da je to redoviti sastanak užeg vodstva kojeg imaju svaki tjedan, te da su raspravili sve aktualne teme i "malo rezimirali prošli tjedan".

Na konstataciju da Milijan Brkić nije bio na sastanku, premijer Plenković rekao je da nije bilo dosta ljudi jer su imali druge obveze.

O prosvjedu u Vukovaru: "Jasno je da to nisu bili najbliži politički prijatelji niti Vlade niti HDZ-a"

Komentirajući subotnji prosvjed u Vukovaru rekao je da, ako netko organizira prosvjed za zločine koji su se dogodili prije 27 godina, i to baš sada, 2018., to znači da postoji razlog da nadležna tijela moraju istražiti i procesuirati one zločine koji do sada nisu ni procesuirani ni istraženi.

"S te strane, poslali smo jasnu poruku kad smo saznali da gradonačelnik Penava namjerava organizirati prosvjed. Isto tako s obzirom na političke aktere koji su se tamo okupili i nastojali iskoristiti taj prosvjed, jasno je da to nisu bili najbliži politički prijatelji niti Vlade niti HDZ-a. Poruka koja je za mene bila najzanimljivija i ne mislim da je dobra, je poruka od nekih govornika, ne od gradonačelnika, nerazumijevanja procesa mirne reintegracije. To je po meni ključna politička ostavština predsjednika Tuđmana. On je nakon Bljeska i Oluje procijenio da je za reintegraciju hrvatskog Podunavlja puno bolje to učiniti diplomatskim naporima i pregovorima. Njegova investicija u dijalog i izgrađivanje mjera povjerenja i u konačnici pomirbu poruka je koju HDZ mora njegovati i raditi na njoj", rekao je premijer.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!