Plenković sa studentima na Sveučilištu Harvard

22.09.2022.

19:51

Autor: Branka Slavica/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Sveučilište Harvard

Sveučilište Harvard

Foto: HTV / HRT

U sklopu posjeta predsjednika Vlade Andreja Plenkovića New Yorku, gdje sudjeluje na zasjedanju Opće skupštine UN-a, predviđeni su susreti s tamošnjim Hrvatima kojih je, prema procjenama, više od milijun i 200 tisuća. Jučer je u Bostonu posjetio studente Harvarda, a u Pittsburghu će biti s najvećom hrvatskom zajednicom.

Jedno od najuglednijih američkih sveučilišta osnovano je prije 386 godina kao prvi koledž u jednoj američkoj koloniji. Ovdje je diplomiralo osam predsjednika SAD-a. Na Harvardu se školuje oko 19 tisuća studenata. Među njima je i desetak nadarenih studenata iz Hrvatske.

- Ja sam iz Metkovića. U srednjoj školi sam se bavio robotikom i fizikom, te sam išao na natjecanja i mislim da sam zbog toga upao, govori Nikola Jurković, student.

Andreja Plenkovića zanimao je njihov akademski put, a i oni su imali pitanja za premijera.

- Što mene zanima je kako je to voditi našu lijepu državu, eto to me baš zanima, rekla je Lara Pičuljan, studentica.

- Voljela bih mu reći da smo ovdje zaista vrlo zadovoljni sa znanstvenom scenom, da pratimo znanstvenu scenu u Hrvatskoj i da se nadamo jednog dana vratiti i postati dio znanstvene zajednice, naglasila je Ena Orešković, doktorandica molekularne biologije.

Na Institutu za politiku Sveučilišta Harvard hrvatski je premijer iznio svoja razmišljanja o ruskoj invaziji na Ukrajinu. Zaoštravanje krize čiji se kraj nakon sedam mjeseci rata ne nazire glavna je tema i njegovih sastanaka na Općoj skupštini UN-a gdje je razgovarao i s kanadskim premijerom Trudeauom , te slovenskim predsjednikom Pahorom.

- Nitko ovdje niti podcjenjuje situaciju niti je precjenjuje. Sve analize i nas i naših kolega pokazuju da je ključno zadržati jedinstvo i čvrst odgovor, istaknuo je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Nakon Harvarda, premijer Plenković putuje u Pittsburgh. 

Domaćin mu je Hrvatska bratska zajednica, najstarija i najmoćnija iseljenička organizacija Hrvata ovdje u SAD-u. Osnovao ju je prije 128 godina novinar Zdravko Mužina radi financijske pomoći iseljenicima i njihovim obiteljima radi bolesti i drugih problema. Danas udruženje ima više od 50 tisuća članova i raspolaže imovinom većom od pola milijarde dolara, izvijestila je za Dnevnik HTV-a,  Branka Slavica.

Dodala je kako je povijest Hrvatske bratske zajednice, povijest hrvatskog iseljeništva u ovom dijelu svijeta.

- Premijer Andrej Plenković, sutra se obraća Općoj skupštini UN-a. U govorima političara na East Riveru su Ukrajina, prijetnja nuklearnog sukoba i budućnost svjetskog poretka glavne su teme, istaknula je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!