Plenković: Schmidt je samostalan, nismo utjecali na izbor vlade u FBiH

02.05.2023.

17:33

Autor: HRT/Hina

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: HRT / HTV

Premijer Andrej Plenković odbacio je prigovore da je utjecao na odluku visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta oko izbora nove vlade Federacije BiH, ističući kako njemački političar na čelu međunarodne administracije samostalno donosi odluke.

Na novinarski upit o tome je li pomogao visokom predstavniku da donese odluku kojom je deblokirao Federaciju BiH, koja je vladu dobila tek potkraj prošloga tjedna, sedam mjeseci nakon održanih izbora, Plenković je niječno odgovorio.

- Mi pratimo tu priču u bosanskohercegovačkim medijima i političkom kontekstu i političkome eteru, kazao je dodavši da je visoki predstavnik Schmidt samostalan u svom radu.

Najveća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića optužila je visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta da je odluku o deblokadi Federacije BiH, kojom je potvrđeno da ova stranka ostaje izvan vlasti, donio u dogovoru s premijerom Andrejem Plenkovićem. Novu vladu Federacije BiH uspostavile su stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora BiH te grupacije koju predvodi SDP-a BiH, čiji je predsjednik i premijer Nermin Nikšić nazočio i otvaranju sajma gospodarstva u Mostaru.

Premijer Plenković dodao je kako je Zagrebu važno da BiH funkcionira dobro kao država i da su funkcionalne sve njezine institucije kako bi bile u stanju provoditi reforme.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!