Uskoro počinje plinsko povezivanje BiH prema LNG terminalu u Omišlju

02.05.2023.

Zadnja izmjena 19:14

Autor: Ivica Đuzel/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru

Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru

Foto: Denis Kapetanovic / PIXSELL

U Mostaru je počeo 24. Međunarodni sajam gospodarstva na kojem su se okupili izlagači iz 30 država, a zemlja partner je Izrael. Sajam je privukao i mnogobrojne političare, hrvatsko izaslanstvo predvodio je predsjednik Vlade Andrej Plenković. Potvrdio je da je Hrvatska najangažiraniji partner BiH na putu u Europsku uniju te najavio razgovore o pitanjima važnima za obje zemlje.

Odmjeravanje snaga susjeda


HRT-ov reporter Ivica Đuzel kazao je za središnji Dnevnik kako 24. Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru ima i gospodarsku i političku težinu.


- Na njemu su se oduvijek odmjeravale snage susjeda, stoga ne čudi što je danas bila na otvorenju predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, rekao je HRT-ov reporter.


I ona je pozdravila zajedničku sjednicu s Vijećem ministara, koju je Zagreb najavio za mjesec lipanj.


Đuzel je dodao kao je danas hrvatski predsjednik Vlade rekao da će uskoro započeti plinsko povezivanje Bosne i Hercegovine prema LNG terminalu u Omišlju. 


Jedna je od najvećih manifestacija u BiH


Međunarodni sajam gospodarstva jedna je od najvećih takvih manifestacija u BiH. Jedan je od rijetkih sajmova koji je preživio u svojem izvornom obliku usprkos tranziciji i pandemiji, javio je za Dnevnik u podne iz Mostara Ivica Đuzel. Predstavlja se oko 800 izlagača na 30 tisuća četvornih metara iz 30 zemalja. Zemlja partner sajma ove godine je Izrael. U Mostaru su premijer Andrej Plenković, srbijanska premijerka Ana Brnabić, predsjednik Vlade FBiH Nermin Nikšić te Borjana Krišto, Dragan Čović i mnogi drugi uzvanici, a sajam je otvorila izraelska veleposlanica u BiH. Najavljeno je da se od sutra tri puta tjedno može putovati zrakoplovom iz Mostara za Zagreb.

Poslušajte poruke sa svečanosti otvorenja:


Veselim se zajedničkoj sjednici Vijeća ministara BiH i Vlade RH


- S hrabrim odlukama o izboru novih vlasti nakon izbora stvara se okvir za napredak, razvoj i dublju integraciju u EU. Formiranje vlade Federacije BIH daje sjajan signal gospodarstvu, trima konstitutivnim narodima i svima drugima da je pred BiH razdoblje intenzivnijeg napretka, izjavio je premijer Plenković. 

Izrazio je zadovoljstvo što je i ove godine na sjamu i što je zemlja partner Izrael. Naglasio je kako je Hrvatska zastupljena s oko 50 kompanija koje posluju u BiH, što ide u korak sa znatnim povećanjem robne razmjene Hratske i BiH. Ona je dosegla u 2022. godini 4 milijarde eura. Potvrdio je da će od sutra biti ponovno uspostavljena aviolinija između Zagreba i Mostara.

- Veselim se predstojećoj zajedničkoj sjednici Vijeća ministara BiH i Vlade RH koncem lipnja u Zagrebu. (...) Hrvatska će podupirati BiH u daljnjem europskom putu, kazao je Plenković.

Naglasio je kako je visoki predstavnik Schmidt samostalan u svom radu te da europski put BiH ovisi o političkoj stabilnosti i funkcionalnosti države - "da se formiraju vlade, da se donose proačuni i provode reforme". Hrvatska je, dodao je ispunila sve svoje strateške interese onog trenutka kad je osigurana politička stabilnost, a "to želimo i za BiH".

Plenković: Jačanje veza s BiH


Premijer Plenković je najavio jačanje veza s BiH, ocjenjujući kako je toj zemlji Hrvatska "strateški partner BiH u političkom i ekonomskom smislu".

Izrazio je očekivanje da što skorije započne plinsko povezivanje Hrvatske i BiH korištenjem kapaciteta LNG terminala i plinovoda koji bi se s BiH trebao povezati u južnome dijelu zemlje. U obraćanju je i nagovijestio nastavak potpore projektima bosanskohercegovačkih Hrvata, poput Sveučilišne kliničke bolnice.

Netanyahu očekuje razvoj boljih odnosa s BiH


Video porukom na Sajmu se obratio i izraelski premijer Benjamin Netanyahu koji je istaknuo očekivanje kako će dvije zemlje razvijati još bolje odnose te da će BiH nastaviti putem napretka.


Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto rekla je na otvaranju sajma kako je ovaj gospodarski događaj postao važan generator političkih i poslovnih veza.


Premijerka Srbije Ana Brnabić izrazila je zadovoljstvo prošlotjednim razgovorima s hrvatskim kolegom Plenkovićem, izražavajući očekivanje da će se nastaviti uspostava boljeg razumijevanja i uvažavanja. Pozvala je vlasti u BiH da pristupe projektu Otvorenoga Balkana, čemu se u BiH protive predstavnici hrvatske i bošnjačke strane.

Hrvatske tvrtke na sajmu


Na sajmu na štandu HGK izlažu hrvatske tvrtke Badel 1862, Poljopromet, Naše klasje, Tvornica ulja Vinkovci i Autoflota te Udruga Graševina Croatica i Hrvatska turistička zajednica (Odjel za sajmove i poslovne radionice). Poduzetnici iz Koprivničko-križevačke županije također sudjeluju na sajmu, u organizaciji HGK – Županijske komore Koprivnica, Koprivničko-križevačke županije i Obrtničke komore Koprivnica.

Na zajedničkom izložbenom prostoru svoje proizvode i usluge predstavljaju Podravka, Dergez, Radnik, Cemix Croatia, Hartmann te 10-tak drugih poduzetnika i obrtnika iz Županije koji su već prisutni na tržištu BiH ili tek žele širiti poslovanje na susjednu zemlju. Uz Njemačku i Italiju, radi se o izrazito značajnom tržištu za gospodarstvo ove županije, priopćeno je iz HGK.

- Hrvatski izlagači među najbrojnijima su na sajmu, istaknula je predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić.

- BiH je važno tržište za cijelu grupu Podravka i za prehranu i za farmaceutiku i stoga nam je drago da se ovaj sajam održava dugi niz godina i da vidimo velik broj izlagača to znači da BiH ide naprijed prosperira, dodala je. 

- Zbog sve većeg broja izlagača iz zemalja diljem svijeta, ovo je i prilika da se predstavimo i drugim potencijalnim izvoznim partnerima. Važnost tržišta BiH za Hrvatsku, s obzirom na snažnu prisutnost naših tvrtki, ne treba previše pojašnjavati. Upravo smo s tim ciljem i otvorili naše urede u Sarajevu i Mostaru, ujedno i za tvrtke iz BiH koje žele napraviti iskorak na hrvatsko tržište, poručio je predsjednik HGK Luka Burilović.

Mostarski sajam s nizom popratnih manifestacija trajat će do 6. svibnja, a zemlja partner jubilarnog 25. sajma iduće godine bit će Hrvatska.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!