19:56 / 25.09.2020.

Autor: Branka Slavica/Dnevnik 2/B.A./HRT

Plenković u obraćanju UN-u apelirao na suradnju

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: - / -

Pandemija bolesti Covid-19 najveći je test u funkcioniranju naše multilateralnosti, i na regionalnom i na globalnom planu, rekao je Plenković.
U New Yorku zasjeda Opća skupština UN-a. U 75 godina dugoj povijesti te svjetske organizacije, pandemija je prvi put sve promijenila: svjetski državnici nisu došli na East River, a njihovi su govori unaprijed snimljeni.

WHO: Nekim zemljama sjeverne polutke nedostaje cjepiva za gripu

Među današnjim govornicima bio je i premijer Andrej Plenković koji je u svojem obraćanju, među ostalim, govorio o pandemiji izazvanoj koronavirusom i njezinim gospodarskim posljedicama te skoroj 25. obljetnici Dejtonskog sporazuma i trenutačnom stanju u BiH.

- Pandemija bolesti COVID-19 najveći je test u funkcioniranju naše multilateralnosti, i na regionalnom i na globalnom planu. Nikada u povijesti naše organizacije nismo imali situaciju da se rasprava na Općoj skupštini održava u  ovakvim uvjetima. Ne moramo tražiti druge dokaze "nove normalnosti" u kojoj živimo od ove situacije. Naučili smo kako živjeti s pandemijom i njezinim posljedicama. Odgovor na ovu krizu ne smije voditi prema rastu međusobnog nepovjerenja i izolacionizma u međunarodnoj zajednici. Upravo suprotno, ova nas situacija vodi prema zajedničkom djelovanju u duhu dobre suradnje i potpore. A da bismo dobili ovu bitku protiv virusa, od nas se očekuje da imamo sposobne vlade spremne na suradnju s drugim vladama kako bi se ojačao naš zdravstveni sustav, rekao je Plenković.

Poruke svjetskih čelnika uglavnom su usmjerene na rješavanje aktualnih svjetskih problema, među kojima je, naravno, pandemija izazvana koronavirusom - najveći. No čini se da su i razlike među velikim silama i globalnim suparnicima u virtualnoj raspravi još više došle do izražaja. Ozračje je takvo da glavni tajnik UN-a povlači paralelu s novim hladnim ratom.

Hrvatski veleposlanik pri UN-u Ivan Šimonović rekao je u večerašnjem HRT-ovu Dnevniku da je UN na prekretnici te da jačaju, pogotovo u nekim državama, politike koje zagovaraju ničim ograničene nacionalne interese.

- Mislim, međutim, da su te politike udarile u dno bunara. Ne može se odgovoriti na ključne izazove sadašnjice, bilo klimatske promjene, bilo borba protiv koronavirusa i njegovih posljedica. Mislim da će klatno krenuti u drugom smjeru, rekao je Šimonović.
Ivan Šimonović

Ivan Šimonović

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!