09:40 / 30.04.2018.

Autor: I.B./HRT

Pleše: Kina je zabila nož u leđa Kim Jong Unu

-

-

Foto: - / -

Gosti emisije bili su analitičarka i dopisnica slovenskog Dela iz Azije Zorana Baković i izvjestitelj i komentator "Telegrama" Mladen Pleše.
Svjetsku političku scenu prošli je tjedan obilježio povijesni sastanak predsjednika Sjeverne i Južne Koreje. Analize susreta još su trajale kad je stigla vijest da je sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un najavio da će zatvoriti poligon za nuklearne pokuse. Je li ovo uistinu kraj Sjeverne Koreje kakvu poznajemo - U mreži Prvog komentirali su analitičarka i dopisnica slovenskog Dela iz Azije Zorana Baković i izvjestitelj i komentator "Telegrama" Mladen Pleše.

Baković se složila da je to definitivna točka preokreta. "I definitivno ne može biti isto, bez obzira kuda će se to sad kretati. Isto tako ne možemo reći da je to bilo neočekivano", rekla je. 

"Kad američki predsjednik Donald Trump kaže da treba najviše zahvaliti kineskom predsjedniku Xi Jinpingu što je došlo do zaokreta u sjevernokorejskoj politici - to je velika istina. Mislim da je Kim Jong Un pristao ili bio prisiljen na zaokret jer mu je nož u leđa zabila Kina. Kina je prvi put poštivala sankcije UN-a. Uvela je gotovo potpuni embargo na uvoz-izvoz svih prozvoda. Što je za Koreju najpogubnije, nije bilo više dovoljno nafte. Mislim da se Kim Jong-un našao pred zidom i da bi mogao izdržati svega nekoliko mjeseci", naglasio je Pleše. 

"Kina je njihov najveći dobrotvor, najveći uvoznik, izvoznik. Sve dosadašnje sankcije pale su na Kini, jer ih Kina nije uvodila", istaknuo je. Dodao je da smatra da je Kim Jong-un shvatio da je u razvoju balističkih raketa dosegnut maksimum. "Razvio je dovoljno snažno oružje da može ravnopravno pregovarati s Trumpom, rekao je Pleše.

"Trump je zapravo ucijenio Kinu trgovinskim ratom, koji nije izbio, ali je tu, istaknula je Baković. S druge strane imamo izvješće da je planina ispod koje je izvedeno svih šest nuklearnih pokusa već naprsnula i da ima sindrom "umorne" planine. U velikoj je opasnosti da bi sa sljedećom eksplozijom sva ta radijacija mogla iscuriti van i izazvati veliku ekološku katastrofu i bez rata. Sljedeći balistički pokusi morali bi se bitno poskupiti ili bitno usložiti", istaknula je. 

Pleše je ispričao dojmove svog posjeta Sjevernoj Koreji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!