Plin u BiH poskupljuje za više od 23 posto nakon zahtjeva Gazproma

14.07.2022.

17:52

Autor: V.K./HRT/Hina

Poskupljenje plina u BiH

Poskupljenje plina u BiH

Foto: Mohssen Assanimoghaddam / DPA/Pixsell

U Federaciji BiH plin će poskupjeti za 23,3 posto, nakon što je to ruski Gazprom zatražio od Energoinvesta, kompanije koja dobavlja taj energent za BiH.

Vlada Federacije BiH u četvrtak je prihvatila informaciju o poskupljenju plina počevši od trećeg tromjesečja ove godine, izvijestio je resorni ministar energetike, industrije i rudarstva Nermin Džindić.

- Radi se o izravnom zahtjevu za povećanje cijene od Gazproma prema Energoinvestu. Energoinvest je hitno zahtijevao korekciju, rekao je nakon sjednice Vlade ministar Džindić. Federalno ministarstvo trgovine je predložilo korekciju cijena koju je Vlada Federacije BiH odobrila, pojasnio je.

U zahtjevu Energoinvesta navedeno je da bi se nova veleprodajna cijena prirodnog plina za distributivne kompanije s dosadašnjih 414 eura po kubičnom metru plina trebala povećati na 511 eura. U cijenu nije uračunat PDV.

Energoinvest je svoj zahtjev za povećanjem cijene plina objasnio kako povećanje cijene plina nije moguće pokriti iz postojeće tarife.

Bosna i Hercegovina od prošle godine dobiva ruski plin preko Turskog plinovoda nakon što je Energoinvest jednostrano raskinuo ugovor s dobavljačem FGSZ, zbog čega ta mađarska kompanija tuži Federaciju BiH tražeći naknadu od 21 milijun eura. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!