13:31 / 07.07.2018.

Autor: B.S.LJ./M.M./Hina/HRT

Pljusak nad tajlandskom pećinom u kojoj se spasioci utrkuju s vodom i vremenom

-

-

Foto: - / -

Još nije donesena odluka o tome kako će se 12 mladih nogometaša i njihov trener izvlačiti iz špilje.
Nastavlja se utrka s vremenom u Tajlandu. Obilan pljusak pao je na sjeveru Tajlanda, otežavajući uvjete u pećini u kojoj se spasioci utrkuju s vodom i vremenom kako bi izbavili dvanaest zarobljenih dječaka i njihova trenera.

Kiša bi mogla uništiti sav napredak ostvaren tijekom tjedna na ispumpavanju vode iz špiljskog kompleksa Tham Luang u sjevernoj pokrajini Chiang Rai.

Uz opadanje razine kisika i lošu vremensku prognozu, sve je manje vremena za plan da se dječake osposobi da sami izrone na površinu kroz uske, potopljene kanale, što bi bio golemi izazov i za iskusne spiljske ronioce.

Najveće šanse za uspjeh imamo u iduća tri, četiri dana, rekao je vođa spasilačkog tima.

Narongsak Osotthanakorn, šef operacije spašavanja i guverner provincije Chiang Rai u kojoj se špilja nalazi, radnije danas rekao je da su uvjeti za moguću evakuaciju trenutno "najpogodniji" što se tiče razine vode i zdravlja djece. No dodao je da i dalje traju rasprave i pripreme o mogućem pokretanju misije spašavanja. Ranije je rekao kako je moguće da dječaci neće biti evakuirani u isto vrijeme.
Narongsak je naglasio da će na konačnu odluku utjecati i sve manja količina kisika u špilji i prijetnja dodatnih kiša koje se prognoziraju za ovaj vikend i koje bi mogle trajati nekoliko dana.

Dječaci stari između 11 i 16 godina ostali su hrabri u zatečenoj situaciji i kasno u petak su poslali rukom pisana pisma preko inozemnog ronioca. 

Zatočeni dječaci pisali roditeljima, Elon Musk šalje svoje inženjere u pomoć

"Ne brinite se, svi su snažni", stoji u jednom pismu.  "Kad izađemo, želimo jesti mnogo toga. Želimo što prije doma", piše drugo.  Sveukupno sedam stranica pisama objavljeno je na Facebook stranici tajlandske mornarice, s porukama svih dječaka i njihova trenera. Njihove kratke poruke pune su zahvalnosti, ljubavi i želje za hranom.

"Želim jesti pečenu svinjetinu", napisao je jedan dječak. 

Trener Ekapol Chanthawong se ispričao obiteljima dječaka jer ih je odveo u špilju i obećao je da će paziti na njih što je bolje moguće.Djecu se trenutno uči kako da koriste ronilačku opremu, no neki od dječaka ne znaju plivati, a za izlaz iz špilje čak i iskusnim roniocima iz mornarice treba pet ili šest sati.

Voda u špilji je mračna, hladna i puna prepreka poput uskih prolaza ili stijena. U mnogim dijelovima vidljivost ne postoji.

Spasioci stoga razmatraju i mogućnost bušenja 600 metara duboke rupe kroz koju će izvući dječake, no o toj se mogućnosti tek razmišlja.

Skupina je zapela na prudi četiri kilometara unutar špilje otkad su poplave 23. lipnja blokirale izlaz.

U spašavanju dječaka već je poginuo jedan spasilac koji je rano u petak ostao bez zraka pri dostavi boca s kisikom u labirintski kompleks špilja. Taj je smrtni slučaj pokazao koliko je težak zadatak koji očekuje spasioce odluče li se na evakuaciju dječaka s ronilačkom opremom, što je jedna od nekoliko strategija.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!