Pobuna u Braziliji: Bolsonaro niječe bilo kakvu umiješanost

26.04.2023.

22:00

Autor: I.Z./HRT/Hina

Pobuna u Braziliji

Pobuna u Braziliji

Foto: Lucas Landau / REUTERS

Bivši brazilski predsjednik Jair Bolsonaro, krajnji desničar, danas je zanijekao bilo kakvu umiješanost u pobunu 8. siječnja u Braziliji, rekavši saveznoj policiji da je "slučajno" objavio video snimku koja osporava izbornu pobjedu njegova ljevičarskog nasljednika Lule.

Saslušanje Jaira Bolsonara (68) u sjedištu savezne policije u Braziliji trajalo je više od dva sata, ali bivši predsjednik nakon izlaska nije dao izjavu.

Njegov glasnogovornik Fabio Wajngarten rekao je novinarima da je bivši predsjednik (2019.- 2022.) "osudio" uništavanje vladinih ureda u Braziliji.

Jair Bolsonaro je 8. siječnja bio u Orlandu, u Sjedinjenim Državama. Otišao je iz Brazila 30. prosinca, dva dana prije isteka mandata i stupanja na dužnost Luiza Inacija Lule da Silve, čiju pobjedu Bolsonaro nije nikad priznao.

Ne želeći povratak ljevice na vlast, tisuće ljudi su 8. siječnja upale u predsjedničku palaču, u Kongres i u Vrhovni sud. Prosvjednici su lako probili policijski kordon, uništavajući sve što im se našlo na putu, pa tako i vrijedna umjetnička djela.

Nakon pobune uhićeno je više od 1.800 ljudi, a umnogome je podsjetila na upad pristaša bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa u zgradu Capitola, u Washingtonu, u siječnju 2021.

Sporna video snimka


Nasilje u Braziliji koje je uzdrmalo brazilsku demokraciju, već je 13. siječnja potaknulo sudca Vrhovnog suda Alexandrea de Moraesa da otvori istragu o mogućoj umiješanosti Jaira Bolsonara.

Jedan od razloga za pokretanje istrage je video snimka koju je 10. siječnja na društvenim mrežama, dva dana nakon pobune, objavio bivši predsjednik, osporavajući Luline izborne rezultate.

Na toj snimci državni tužitelj kaže da ljevičarskog predsjednika "nije izabrao narod", nego je pobijedio zahvaljujući manipulaciji izbornih tijela.

- Snimka je slučajno objavljena, bez komentara i ubrzo je povučena, rekao je Paulo Bueno, Bolsonarov odvjetnik, nakon saslušanja u policiji.

Uz to je rekao da je njegov branjenik bio pod utjecajem lijekova jer je netom prije bio u bolnici zbog trbušnih problema.

Danas je u Kongresu osnovano parlamentarno istražno povjerenstvo koje će pokušati rasvijetliti mnoge nepoznanice u vezi s 8. siječnjem u Braziliji, napose sigurnosne propuste zbog kojih su prosvjednici tako lako mogli ući u vladine prostorije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!